PAKS-PRESS – Az ürgemezei, a Kresz parkban lévő és a Toldi Miklós utcai játszótereken elkészültek a játékokhoz kapcsolódó modulok, a fejlesztésre 29 millió forint saját forrást biztosított a költségvetésből az önkormányzat.

 A BIBA okos játszóterek lényege, hogy a szülő és a gyermek egyidőben játszhat közös játékot a játszótéren. A BIBA interaktív játszótér eszközeit AR leolvasó modullal szerelték fel, a szülők letöltik a megfelelő applikációt és közreműködésükkel, és így interaktív módon használhatják a játékokat a gyerekek.

A játszótéren kihelyezett információs tábla arra irányítja a szülőket, hogy töltsék le az ingyenesen használható Biba alkalmazást. Miután az applikáció letöltődött, a szülők és a gyerekek eldönthetik, hogy melyik játékkal szeretnének játszani.

A játék közben a gyerekek a szülő vezénylésével követhetik az applikáció utasításait arra vonatkozóan, hogy hogyan használják a játszótéri eszközöket.

– A szülők lesznek a folyamat során a játékvezetők, akik fogják a telefont, így a gyerekek maximálisan a játékra összpontosíthatnak – olvasható egyebek között a faberland.hu internetes portál oldalán. Hozzáteszik: a program a gyerekeket nem csak mozgásos tevékenységhez juttatja, hanem a képzelőerejüket is kamatoztatja, hiszen a játékok közben igen sokféle szerepet kipróbálhatnak.

A gyermekek mozgásos tevékenységek végrehajtását követően visszatérnek a szülőhöz, hogy teljesíthessék a telefonon megjelenő különleges küldetéseket és mini játékokat, amik után begyűjthetik a virtuális jutalmakat.

Szabó Péter polgármester szerint Paks az okos és a zöld város kialakításának útján jár, ezért a gyermekek számára is fontos, hogy lépést tartsanak a technikai fejlődéssel.

A Toldi utcai játszótéren, – ahol mostantól szintén használható a BIBA program – a műszaki átadás-átvétel után tartott tájékoztatójában elmondta, a BIBA a játék során egy élvezhető egyensúlyba hozza a különböző eszközökön történő fizikai aktivitást az alkalmazáson végzett játékkal.

– A folyamat során jellemzően az idő 80 százalékát tölti ki a mozgás és csak a maradék 20 százalékot töltik a gyerekek a képernyővel – fűzte hozzá.

A applikáció agyaránt letölthető az androidos és az apple telefonokra.

Képünk: D. Nagy Kolos a Faberland Kft. cégvezetője egy játék alkalmazását mutatja be egy okostelefonnal a Toldi Miklós utcai játszótéren, 2024. április 30-án. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.

PAKS-PRESS 2024. április 30., 16:05.  +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap