PAKS-PRESS – A Paksi Közlekedési Kft. egy ötszázkilenc milliós, vissza nem térítendő támogatáshoz jutott, amelyből szakértőkkel szerződött, előkészítő tanulmányok készülnek, ezek bemutatása és egyeztetése folyamatos, és napirenden van a fejlesztések szakmai előkészítése is – mondta a cégvezetője egy tájékoztatón, pénteken.

– A tanulmányt készítő szakértők egyeztetésükön összehangolják a dokumentációkat, hogy megfelelelő eredmény szülessen – tájékoztatta a Paks-Press Hírügynökséget Tavi Tamás, aki két hidrogén-üzemanyagcellás busz beszerzéséről is beszámolt.

Mint az korábbról ismeretes, a Hydrogen Bus Roadshow” projekt keretében demonstrációs jelleggel egy hidrogén üzemanyag-cellás autóbusz érkezett Paksra. A 2023. január 16-17-18-án zajló demonstráció keretében a busz a város közösségi közlekedési rendszerében vett részt, utasokat szállított a város 1. sz. vonalán, bárki utazhatott vele, díjfizetés nélkül. Emellett január 17-én a projekt hazai koordinátorai – az MHT Egyesület és a HUMDA Zrt. – nagyszabású hidrogén busz konferenciát szervezett a Paksi Energiaházban.

A demonstráció fő célja az volt, hogy a CEE régió közlekedési vállalatai is, valamint a megrendelő önkormányzatok – és nem utolsó sorban az utazóközönség – közvetlen tapasztalatokat nyerjen e zéró (lokális) emissziójú buszokkal, üzemeltetésükkel kapcsolatosan.

Kérdésre válaszolva Tavi Tamás ismertette, hogy a korábbi időszakoknál jobb minőségű szolgáltatásnak köszönhetően harminc százalékos lett a forgalomnövekedés. – Rugalmasan, az évszakoknak megfelelő menetrendet alakítottunk ki, amelyet folyamatosan monitorozunk, de mindenkinek egyidőben nehéz eleget tenni – jegyezte meg.

– A város által nyújtott szolgáltatásban 450 milliós, a közjó érdekében vállalt, költségvetésben biztosított idei támogatás – húzta alá. Arról is szólt, hogy az amortzációs és szervizellátás a tapasztalatok szerint, a várakozáson felülinek értékelhető, magas futásteljesítmény mellett 90 százalékos a rendelkezésre állás, meghibásodás szinte alig fordul elő. Tavi Tamás további szavai szerint a tervezett költségeket nem kell túllépni, jobbak a járművek, mint gondolták – abszolút elégedettek lehetünk – fogalmazott.

Az eredmények arra ösztönzik a céget, hogy a továbbiakban 10+5 elektromos busz beszerzését vegyék fontolóra, a szakmai-műszaki előkészítés szakaszában vannak, a források beérkezésével a közbeszerzési eljárásokat kiírják.  – A Paksi Közlekedési Kft. további, őszi uniós pályzatokon is részt vesz – tette hozzá a cég vezetője.

Kitért arra is, hogy a most folyó előkészítő munka nyomán a legkésőbb következő év második felére a lakosság által is tapasztalható változások végbemennek, okosmegállókat és valós idejű utastájékoztató rendszereket építenek ki.

A cégvezető kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kormányzat által kiírt megyei, illetve országbérletek ügyében a helyi közlekedést ellátó vállalatokkal már folyamatban vannak azok az egyeztetések, amelyek kiterjesztnék a szolgálatások körét, Pakson is nyitottak erre, a leghamarabb az őszre már kézzelfogható eredmények születhetnek.

PAKS-PRESS 2023. május 5., péntek 12:20. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap