PAKS-PRESS – Kihirdették a térségfejlesztési pályázatok eredményét, a kuratórium a gyapai közösségi ház felújítását 13 millió forinttal támogatta.

A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványhoz JETA pályázatot nyújtott be 2021-ben térségfejlesztési támogatásra a Miniszterelnökséghez, 500 millió forint összegben. A pályázat szakmai programjában bemutatásra kerültek a fejlesztési célok, amelyek a korábbiaknál szorosabban illeszkednek a Paksra tervezett új atomerőmű blokkok előkészítési és létesítési programjához –téjékoztattak az ülés után, csütörtökön.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által létrehozott és a Miniszterelnökség által támogatott Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány kuratóriuma 2022. március 24-én Bölcskén tartotta ülését.

2021-ben a JETA pályázatot nyújtott be térségfejlesztési támogatásra a Miniszterelnökséghez, 500 millió forint összegre. A pályázat szakmai programjában bemutatásra kerültek a fejlesztési célok, amelyek a korábbiaknál szorosabban illeszkednek a Paksra tervezett új atomerőmű blokkok előkészítési és létesítési programjához. Prioritást élveznek a térségi és települési szolgáltatási infrastruktúra-fejlesztésre irányuló projektek.

A mai kuratóriumi ülés napirendjei között szerepelt az önkormányzatok számára kiírt pályázati forduló nyertes pályázatainak kihirdetése. Az Alapítványhoz 71 pályázat érkezett be, amelyek közül a Kuratórium 54-et részesített támogatásban.

Ennek keretében lehetőség nyílik a kórházak számára eszközbeszerzések végrehajtására, több önkormányzat számára településtervük elkészítésére.

Megvalósul közvilágítás korszerűsítés, napelemes rendszerek kiépítése, illetőleg járda- és parkoló felújítási és létesítési programok indulhatnak. Jelen pályázati forduló lehetőséget ad csaknem két tucat közösségi létesítmény felújítására.

Az idei évben az Alapítvány bútorbeszerzést is támogat, ennek megfelelően befejeződhet a három ütemben elkészült bogyiszlói Zarándokház kialakítása, továbbá nagy beruházások önerő kiegészítéseként megtörténik Újteleken a szennyvízhálózat kiépítése.

A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) 2011-ben jött létre, célja az atomerőmű körüli kedvezményezett területeken a felzárkóztatás, az életminőség-emelés segítése. Az érintettségi kört a Paksi, a Kalocsai, a Tolnai járás egészét, valamint a Szekszárdi járás egy részét magába foglaló 47 település alkotja. Az Alapítvány már 11 éve dolgozik a térségben, jogszerűen, átlátható módon, a nyilvánosság teljes körű biztosításával és közmegelégedéssel.

Az Alapítvány fő támogatója 2015 óta a Miniszterelnökség.

A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványhoz kapcsolódó információk, így a nyertes pályázatok listája megtalálhatók a www.jovonkenergiaja.hu oldalon.  

Képünk: JETA – Térségfejlesztés az atomerőmű környzetében

(PAKS-PRESS) Bölcske, 2022. március 24., csütörtök – Ülést tart Bölcskén a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány kuratóriuma 2022. március 24-én.

(Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap