PAKS-PRESS – A harminc esztendeje hazájában, Kenderesen újratemetett Horthy Miklós kormányzó megérdemli tevékenységének tisztes és tárgyilagos megítélését, hiszen egy tisztességes, keresztény, hazájáért és népéért komoly áldozatokra kész államférfi volt, aki a legnehezebb időkben, a trianoni sokk által meghatározott, porba sújtott csonka országban is vállalta a kormányzással járó megpróbáltatásokat.

Erről dr. Hanol János jogász, helytörténész beszélt a Paksi Konzervatív Egyesület és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége rendezvényén a Csengey Dénes Kulturális Központban, szerdán. 

„A kormányzói jogkör alakulásáról Magyarországon” című előadás az 1920 és 1944 közötti magyar történelmi idővonalat követte, az előadó diplomamunkáját felidézve elmondta azt is, hogy az korábban a Trianoni Szemle 2011. évi 4. számában már megjelent.

Az Egyesület rendezvényén elhangzott az is, hogy Horthy Miklós kormányzót harminc éve temették el hazájában. Végakarata szerint addig nem szállíthatták haza holttestét, amíg a szovjet csapatok ki nem vonultak Magyarországról. 1993. szeptember 4-én temették újra Kenderesen, a család és a kormány egybevágó szándéka szerint, nem állami szertartás keretében. 

PAKS-PRESS 2023. november 8., szerda 17:25. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap