PAKS-PRESS – Különleges gazdasági övezet létrehozását kezdeményezte Filvig Géza kalocsai polgármester a kormánynál, mint azt 2024. június 28-án este közösségi oldalán tett bejegyzésében javaslatáról írja, „a térségben működő, állami tulajdonú cégek adójának egy része átkerülne az illetékes Tolna- és Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlések hatáskörébe és ez a fejlesztési forrás az érintett településeken megvalósítandó térségfejlesztési feladatokra kerül szétosztásra”.

A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy a paksi atomerőmű iparüzési adójának egyelőre ismeretlen része (is) átkerülne Kalocsához. Hogy ez Paks város költségvetésének mekkora hányadát érinti, még nem tudható biztosan.   

Filvig Géza bejegyzésében azt írja: „a TEIT elnökeként 2024. június 10-én, a választások másnapján kezdeményeztem a kormánynál Kalocsa és a térség gazdasági termelőképességének előmozdítása és versenyképességének fokozása érdekében, hogy kerüljön kialakításra egy úgynevezett különleges gazdasági övezet. Az így elkülönített terület létrehozásával egyrészt kedvező körülmények teremtődnek a gazdasági tevékenység folytatására, másrészt pedig az ilyen tevékenységből származó pozitív gazdasági eredmények és azok hasznai arányosan, a területén élők jólétét és biztonságának kiteljesedését, életminőségük javítását, ezáltal pedig a közösség gyarapodását szolgálják.”

Magyarázatként azt állítja, hogy „kezdeményezésem során abból indultam ki, hogy ha már megépült a Tomori Pál híd, hozzunk át rajta Kalocsa és térsége számára fejlesztési forrást is. Mindenki tudja, hogy elképzelhetetlen egy ilyen kiemelt gazdasági jelentőséggel bíró beruházás, mint az atomerőmű építése és működtetése a térség gazdasági fejlődésének előmozdítása nélkül. A híddal megnyílt előttünk a Paks2 beruházással összefüggő lehetőségek kihasználása.”

Leszögezi: „Mindez Miniszterelnök úr támogatása nélkül persze csak illúzió lenne, de a napokban Font Sándor országgyűlési képviselő minisztériumban tett egyeztetése során kiderült, hogy a kormány támogatja a kezdeményezésem.”

A térségfejlesztésből persze eddig sem maradt ki Kalocsa, elég ha TEIT (Településellenőrző Társulás), vagy a JETA (Jövőnk Energiája) az atomerőmű pénzeiből való részesedésre gondolunk.  

Egyelőre azonban még bizonytalan Filvig Géza polgármestersége. A Kalo hírek portál tájékoztatása szerint dr. Bagó Zoltán (Kalo Lokálpatrióta Egyesület) továbbra is rivális. Mint az olvasható, a Kúria a június 25-én, kedden hozott határozatával megsemmisítette a 2024. évi kalocsai polgármester-választás eredményéről szóló határozatot.

A Kúria Kalocsa Város 5. számú egyéni választókerületében, a 010-es és a 011 – es számú szavazókörben a polgármester megválasztására irányuló szavazás megismétlését rendelte el. A megismételt választás időpontját 2024. július 7-re tűzték ki, a végzés ellen további fellebbezésre nincs lehetőség. A Kúria határozatára figyelemmel a Helyi Választási Iroda megkezdte a polgármester személyéről szóló szavazás megismétlésének előkészítését.

Simon Zoltán alpolgármester, a kalocsai Fidesz-csoport elnöke közösségi médiás oldalán szólalt meg a jövő vasárnap, július 7-én a kalocsai 5. számú egyéni választókerület mindkét szavazókörében megtartandó ismételt polgármester-választással kapcsolatban. Szerinte a város fejlődésének záloga dr. Filvig Géza, mert kizárólag neki van egyedül kormányzati kapcsolata. Rámutat: Bagó Zoltán egyszer már elveszítette ezt a választást, és bármi történjen, másodszor is elveszti, mert a képviselőtestületben semmiképp sem lehet meg a többsége… Bagó Zoltán esetleges polgármesterré választása patthelyzetet teremt a képviselőtestületben, ami káoszhoz vezethet, mert nincs és soha nem is lesz meg a döntéshozatalhoz szükséges többsége, mivel saját magán kívül legföljebb egy képviselője kerülhet be a testületbe – fogalmazott.

Paks Önkormányzata Filvig Géza bejegyzésére még az idő rövidsége miatt nem reagált, de az a tény, hogy az eddigi „szóbeszédet” Kalocsa részéről immár nyilvánosság elé vitték, sok mindent elmond.

Képünk: Filvig Géza beszél a Tomori Pál Híd avató ünnepségén, 2024. június 6-án. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.

PAKS-PRESS 2024. június 29., szombat 08:10. +++  

Share via
Copy link
Powered by Social Snap