PAKS-PRESS – Paks Város képviselőtestülete a közel 19 milliárd forintos főösszeget tartalmazó, a 2024 éves költségvetést egyhangúan, egyéni szavazással elfogadta. A rendelet egyaránt tartalmazza a kötelező és az önként vállalt feladatokat.

A költségvetést elfogadó testületi ülésen történtekről Szabó Péter, Paks polgármestere a hivatalában tartott sajtótájékoztatón számolt be, csütörtökön.

– A bevételek és kiadások egyensúlyban vannak, hitelfelvétellel nem számolnak – mondta el. A bevételekről szólva kiemelte, hogy az állami normatív támogatások mellett a közhatalmi források, mint az építmény –és iparűzési adó jelenti a főbb tételeket.

A kiadásokkal takarékosan bánnak, de az egészségügyre szánt pénzek elérik a 2,2 MRD forintot, amely szinte feles arányban az állam és az önkormányzat között oszlanak meg.

A szocális ágazatban az óvodákra 995 millió, a bölcsődékre több, mint 100 millió forint jut.

A kulturális ágazat előnyirányzata 317 millió – közölte Szabó Péter. Hozzátette, a Csengey Kulturális központ 260 millió forintból gazdálkodhat majd, továbbra is támogatják a Gastrobluest, a Tűzvirág együttest és Nyugdíjas klubot. A civil szervezetek támogatására egymilliárd forint jut. A költségvetésben helyet kaptak a sportegyesületek, az ASE és PSE támogatása is.

A városüzemeltetés pénzügy tételeire is kitért a polgármester. Szavai szerint ezen a tételekben hárommilliárdos kiadással számolnak.

A Paks-Press Hírügynökség kérdésére a fejlesztésekről és a beruházásokról szólva elhangzott a tájékoztatón, hogy a strand nagymedencéjét teljeskörűen felújítják, javítják a játszóterek minőségét és komforját, az üregemezei futópályát kétsávosra bővítik, megújul a Gárdonyi kilátó, és a Kresz pálya.

Külön hangsúlyt kap ismét a Duna. Folytatják a Gesztenye sor sétány felújítását, elkészülhet a Csónaklerakó rekonstrukciója, az utakat és járdákat folyamatosan felújítják.  

Szabó Péter hangsúlyozta: örömére szolgál, hogy a költségvetést az ellenzéki Deák Egyesület tagjai is megszavazták, amely az előkészítő közös gondolkodás és egyeztetés eredménye.

PAKS-PRESS 2024. február 15., csütörtök 11:48. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap