(PAKS-PRESS) Paks, 2021. december 17., péntek – Egy gazdagodó, dinamikusan fejlődő város képe rajzolódott ki azok számára, akik figyelemmel követték a csütörtöki önkormányzat ülését. Több, mint húsz napirendi pontot tárgyaltak, ezt megelőzően, közmeghallgatást tartottak, majd Süli Jánosnak, a Paks II. beruházásért felelős tárca nélküli miniszternek a beszámolóját hallgatták meg a projekt jelenlegi helyzetéről.

 A közmeghallgatáson négy paksi lakos, Weisz Mátyás, Majoros János, Bartos Klára, Tumpek János kért szót. Valamennyien lakókörzetük aktuális gondjait vették fel, ezekre Szabó Péter polgármester, Szántó Zoltán alpolgármester, Ulbert Sándor képviselő és dr. Sátor Vera aljegyző adott válaszokat. A felszólalók kéréseik orvoslására ígéretet kaptak.

Süli Jánosnak, a Paks II. beruházásért felelős tárca nélküli miniszter beszámolt a projekt jelenlegi helyzetéről. Az eddig elvégzett, már most hatalmas, több éves munka mellett rámutatott: Paks város egy sziget, példa lehet Magyarországon arra, hogy az elektromos eszközök miképpen szolgálhatják a lakosságot a nap és atomenergia segítségével, Paks kiemelkedő szerephez jut ebben a zöld város programban.

Ismeretes, hogy Paks fejlődéséhez Süli János miniszterként is sokat tett, hiszen tevékenységének köszönthető, hogy 12 milliárd forinttal járul-járult hozzá a város megújításához. Ezek között említhető a Szentháromság tér megújítása, a Kápolna utcai bölcsőde fejlesztése, a Csengey Dénes Kulturális Központ tervezésének finanszírozása, az 1000 fát Paksra projekt, az Atom tér felújítása, a Fő utca tervezése is.

A testület a költségvetést hatodik alkalommal módosította a költségvetést, annak okán, hogy a Csengey Kulturális Központ felújításának előkészítésére, tervezésére az állami, központi büdzséből 264 millió forint kap. Az intézményt kívül-belül felújítják, a kivitelezés 2023 tavaszán indulhat el, és bővítéssel is számolnak.

Ugyancsak szó esett a Pollack Mihály utcai gázvezeték kapacitás-bővítéséről, mert a területfejlesztés előkészítésében ennek fontos szerepe lesz, és ugyancsak bővül az elektromos hálózat teljesítménye is.

A jelentős nemzetközi eredményeket elért sportolók paksi edzőinek jutalmazási lehetőségéről is döntöttek, ezért a módosult a korábbi sportolói önkormányzati rendelet. Egy évben a város mintegy 600 millió forinttal támogatja az egyesületeket.

 Döntöttek arról is, hogy a bérlakások bérleti díja szinten marad.

Ulbert Sándornak, a gazdasági bizottság elnökének előterjesztésére, Szabó Péter polgármester egy havi illetményét jutalomként a képviselő testület kilenc szavazattal, ellenszavazat nélkül hagyta jóvá. Szabó Péter az összeget a Gyermekemért Alapítványnak ajánlotta fel.

2022. január első napjától Perlik Tamást, a Mezőföldvíz Kft egyik ügyvezetőjét nevezték ki a Paksi Fejlesztési és Vagyongazdálkodási Zártkörűen Működő Részvénytársaság vezetőjévé.  

„Paks Kultúrájáért” kitüntetést adományozott a testület Bunkóczi Andrásnak és Pétersz Máriának. A kitüntetéseket a Magyar Kultúra Napján tartandó városi ünnepségén adják át.

PAKS-PRESS 2021. december 17. 07.30. +++

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap