PAKS-PRESS – Paks város frissen megválasztott ellenzéki polgármestere településvezetőként mindent megtesz annak érdekében, hogy minél hamarabb üzembe álljon Paks II., de egyelőre érdekellentét áll fent a város és az építtetők között – írja csütörtökön megjelent interjújában az Economx internetes portál. 

Paks különleges helyet foglal el a magyar települések sorában, hiszen a közeljövőben két atomerőmű üzemelhet, de állami szerepvállalás nélkül még az atomváros sem áll készen az új blokkokra. Heringes Anita megválasztott polgármester a lap kérdéseire válaszolt a nukleáris ipar jövőjéről és a város költségvetéséről és csatornarendszeréről.

Heringes Anita szerint egy ellenzékinek számító városvezetés is számolhat központi forrásokkal. Úgy fogalmazott, hogy fontosak az erős önkormányzatok, talpraesett vezetőkkel. Nagyon jó példa erre Szeged, vagy épp Szigetszentmiklós. Ezzel szemben Paksnak bár fideszes vezetése volt az elmúlt öt évben, mégsem részesült rezsikompenzációból sok ellenzékinek mondott településsel szemben. A sikeresség szerintem leginkább lobbitevékenységen, egyeztetésen múlik. Ezért is tekintek pozitívan a jövőbe.

Az Economx kérdésére Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a legutóbbi Kormányinfón közölte, a polgármesterváltás után is reménykedhetnek a paksiak. Erről Haringes Anita úgy vélekedett, hogy fontosnak tartja a kapcsolatteremtést, „első lépéseink egyike lesz a kormányzattal történő tárgyalások megkezdése. Hiszen a kormánynak, az országnak szüksége van Paksra, a városra. Paks 2 beruházásához viszont nekünk van szükségünk plusz forrásokra. A saját költségvetésünkből nem tudunk a beruházáshoz kapcsolódó fejlesztési feladatokat finanszírozni, és szerintem nem is szabad ezt a terhet magunkra vállalni.”

Még a választási kampány során az előző polgármester részéről felmerült egy negyvenmilliárdos csomag, igaz, Szijjártó Péter külügyminiszter szerint a nagy segítség az lenne, „ha a jövőben is a jelenlegi városvezetéssel lehetne együtt dolgozni. Erről a kormányzati támogatásról az új polgármester azt mondta, „meg kell, hogy érkezzen.” Hozzátette, „egyelőre az sem világos, hogy mit tartalmaz ez a 40 milliárdos csomag, mert az elmúlt hetekben sok mindent besoroltak ide. A kormányzattal mihamarabb tárgyalnunk kell arról, hogy mik a prioritások, és milyen beruházásoknak kell minél hamarabb megvalósulnia. Az elmúlt öt évben városunk nem fejlődött, emellett vannak 15-20 éves elmaradásaink, ilyen például a csatornahálózat megújítása, ami tekintettel az egyre szélsőségesebb csapadékeloszlásnak, nem várhat egy percet sem. „

Arra a kérdésre, hogy miként látja Heringes Anita az átpolitizálzált nukleáris ipar jövőjét, úgy válaszolt, hogy mindig is kiállt a paksi beruházás, és a most működő atomerőmű mellett…. „a városunknak nem lenne ilyen magas költségvetése, és nem lenne ennyi munkalehetőség sem, ha nem működne itt az atomerőmű. Mindig jó érzés megtapasztalni, hogy nagyon sok paksi fiatal reménykedik abban, hogy az egyetemi tanulmányait befejezve majd lesz lehetősége visszatérni, letelepedni, és az atomerőműben dolgozni.”

Megjegyezte: egy stabilan működő erőműre, amely egyenletesen képes áramot termelni, szüksége van minden országnak. Gazdasági alapvetés a stabilitás fenntartása és a kilengések kiküszöbölése az energiaszektorban. Másrészt a blokkokban megtermelt energiamennyiséget nem külföldről kell megvásárolnunk.

Arról is szólt, hogy a város költségvetése számára a paksi atomerőműtől származó bevétel nélkülözhetetlen. mint fogalmazott, a 18 ezres Paksnak 19 milliárd forintos költségvetése van, és közel hatmilliárd forint származik iparűzési adóból. Tehát alapvetően egy jómódú településről van szó, aminek viszont a költségvetése nagyon rosszul strukturált, a fejlesztésekre kevés pénz jut, mert a kötelező és jogként vállalt feladatok nagyon sok mindent elvisznek. 

Ami a beruházást illeti, hangsúlyozta, hogy Paks II. a város jövője. „Ezen véleményemtől nem tudok és nem is fogok eltérni.” Ettől függetlenül országgyűlési képviselőként többször is kezdeményeztem vizsgálóbizottságot, hogy többet tudjunk meg a beruházás hátteréről. Akkor a kormánypárti többség ezt nem támogatta. Reménykedem, hogy a szakemberek végzik a dolgukat, és minél hamarabb el tud indulni az érdemi építkezés, mert komoly lemaradásban van a projekt. Ugyanakkor polgármesterként azt gondolom, és ezt a kampányban is elmondtam, hogy a Paks II. beruházásnak sok esetben más lesz az érdeke, mint a városunknak. Ezért mi tárgyalópartnerek akarunk lenni, és nem bólogató Jánosok.

Heringes Anita jelezte, hogy „van egy cég, ami minél gyorsabban fel akar építeni egy erőművet, így számukra a gyorsaság az elsődleges szempont, s hogy minél hamarabb legyen például elég munkásszálló. Nem foglalkoznak a térségfejlesztéssel, de ez nem is dolguk és feladatuk. Nekünk viszont a hosszú távú fenntarthatóság megteremtésében van óriási felelősségünk. Paks II. csak és kizárólag a kerítésen belül foglalkozik fejlesztésekkel, a többi elkészültét pedig tőlünk várja el. Mi egy működő várost szeretnénk a következő tíz évben is, ahol jó élni. Örömmel fogadjuk a más országokból érkező családokat, ahogy azt már a múltban is megtettük. Paks egy befogadó város, de meg kell teremteni ennek a feltételeit, megőrizve annak kisvárosi békéjét. Ám egyelőre nem látni, hogy ezt miből fedezzük. Első lépésben ezért van szükség arra a 40 milliárd forintra, majd további állami támogatásokra… polgármesterként mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy a projekt zökkenőmentesen haladjon, és igen, magánemberként pedig nagyon reménykedem abban, hogy mihamarabb elindul a termelés” – fogalmazott.

Aláhúzta: az idő szorítása miatt már a megbízólevelünk átvétele után, másnap felvesszük a kapcsolatot a kormányzattal, valamint a két paksi atomipari céggel.  

Kitért a Pollack Mihály utca mögötti lakópark ügyére is, ahova Paks II. építtetőit költöztetnék. A város növekvő létszámára tekintettel, azt mondta: ha Paks II. miatt a lakosságunk megnövekedik mondjuk 5-8 ezer fővel, akkor is érdemes megőrizni Paks kisvárosi jellegét.

Felidézte, hogy mindegy az sem, hogy milyen épületeket húznak fel és hova. „Az utolsó testületi ülésen pont ezért nem támogattunk egy előterjesztést, amiben egy hétemeletes társasházat szerettek volna a belváros közepében megépíteni, mert az nem illik bele a városi környezetünkbe, még ha ez valakinek a gazdasági érdekeit is szolgálta volna. Meg kell határoznunk, mi az, ami még harmonizál a városképünkkel, s ami nem teszi tönkre a közlekedésünket, vagy épp a csatornahálózatunkat” –erősítette meg.

A helyi vállalkozások gazdasági érdekeiről szólva kiemelte, hogy egy új adórendszert kell velük közösen kialakítani, mert ma nem éri meg Pakson például új csarnokot, út telephelyet létesíteni az adóterhek miatt. Így új munkahelyek sem jönnek létre. Meg kell megtalálni a középutat az építményadók terén is, ami még az önkormányzatnak is megfelelő bevételt eredményez, de előmozdítja a vállalkozások fejlődését is – mondta Heringes Anita az Economx internetes portálnak adott interjújában. 

https://www.economx.hu/belfold/heringes-anita-paks-atomenergia-polgarmester-pdf.791562.html

PAKS-PRESS 2024. június 20., csütörtök 12:10. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap