PAKS–PRESS – Elsősorban a hátrányos helyzetű emberek kiegészítő kereseti lehetőségeként ajánlottak képzéseket a szekszárdi Kolping Iskolában tartott sajtótájékoztatón, szerdán. Az állami normatívákból ingyenes, szakmajegyzék szerint oktatásban elősorban a kertész –és női szabó képzés lehetőségére hívták fel a figyelmet.  

Koller Tamás intézményvezető igazgató ismertette: a gyakorlati és elméleti képzés a nyolc átalános iskola elvégzése után hároméves, érettségi megszerzése után kétéves időtartamú, esti tagozaton is teljesíthető tanulmányi kötelezettséggel. Az egy héten két alkalommal kötelező iskolai foglalkozás tantermi képzésből és gyakorlati képzésből áll.

Az esti tagozaton megszerezhető szakmák között említette a kertész, a szakács, a szociális ápló és gondozó, a divatszabó, a gyermek –és ifjúsági felügyelő szakokat. A felvehető keretlétszám 18-36 között változó. Kiemelte: a képzés elindult szeptember elsején, de pótfelvétel szeptember 15-ig lehetséges. A jelentkezéseket a betöltött 16. életévtől fogadják el, amely után a következő évtől kezdhető meg a tanulmányi év.

Az igazgató a tájékoztatón hozzátette: a meghirdetett képzésekre az idősebbeket és fiatalabb nyugdíjasokat is várják. – A kiegészítő képzések elvégzésével lehetőségek nyílnak meg az otthon is végezhető munkára, a háztáji mezőgazdasági, a korábban elhanyagolt területek művelésére, további kiegészítő keresetek megszerzésére is. A kertész, zöldség –és gyümölcstermesztés szakon tankertészettel támogatják a gyakorlati képzést. A szakács, a szociális ápló és gondozó, a divatszabó szakokon tanműhelyek állnak rendelkezésre – mondta el. 

A sajtótájékoztatón Orbán Attila a Tolna megyei Önkormányzat alelnöke aláhúzta: a helyben megtermelt zöldségtermelés támogatja a környezetvédelmet és a háztartások gazdasági érdekeit is. Az egészséges életforma mellett a falvak életminősége javulhat, ebben a törekvésben Tolna megye élen szeretne járni – emelte ki. Emlékeztetett arra, hogy a nehezebb gazdasági környzetben feltétlenül érdemes „visszatanítani” a kertészkedés és háztáji gazdalkodás hagyományos „tudományát”. Hozzátette: A Tolna megyei önkormányzat a szociális felzárkóztatási projektekben támogatással segít.

Képünk: Orbán Attila a Tolna megyei Önkormányzat alelnöke beszél a szekszárdi Kolping Iskolában tartott sajtótéjékoztatón, 2022. szeptember 7-én. Balról: Koller Tamás intézményvezető igazgató. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.

PAKS-PRESS 2022. szeptember 7, szerda 14:35. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap