PAKS-PRESS – Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit – mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.

Kiemelte, az elmúlt időszakban az atomenergetika folyamatosan fejlődött, és arra lehet számítani, hogy 2050-re megháromszorozódik az atomerőművi kapacitás, miután a dubaji COP28 klímacsúcson a világ atomenergetikájában vezető szerepet játszó országok kötelezettséget vállaltak erre. Ismertetése szerint jelenleg a világban az atomerőművek beépített teljesítménye 370 gigawatt, és ezt kell 1000 gigawatt fölé emelni 2050-re.

Részletezte, hogy az orosz 36 atomerőművi blokk 30 gigawatt beépített teljesítménnyel rendelkezik, az atomenergia részarányát az országban a jelenlegi 20 százalékos arányról 2045-ig 25 százalékra kell növelni. Ehhez 2035-ig 35 nagy, közepes és kis teljesítményű blokkot kell építeni. Hangsúlyozta, a Roszatom továbbra is első helyen van a világban az atomerőművek építésében. A világban jelenleg épülő 25 blokkból 22 orosz. Oroszország az első három ország között van az urántermelésben és a nukleáris üzemanyag gyártásában.

Kitért arra, hogy spekulatív okok miatt jelentősen emelkedett a természetes, és így a dúsított urán ára az utóbbi időben, ami nem jó a felhasználóknak. Példaként említette, hogy a természetes urán ára 3-5-szörösére növekedett, a természetes urán ára 100 dollár fontonként (1 font=0,453 kilogramm), a dúsított uráné pedig 150-160 dollárt ért el. Kirill Komarov elmondta, tavaly 

a Roszatom exportból származó bevétele 16 milliárd dollárt ért el, ami kétszeres növekedés egy év alatt. Ez annak köszönhető, hogy az együttműködő országokban nem követték a „politikai turbulenciát”.

Megjegyezte: az atomenergetika más termékek fejlesztéséhez is hozzájárul, és pozitívak a kilátások az új technológiai termékeknél is. Tavaly az új termékek exportjából a Roszatomnak – például az elektromos járművekhez szükséges akkumulátortechológiából, nukleáris medicinákból, diagnosztikai és gyógyászati célú anyagok eladásából, szélenergiából, digitális termékből – 10 milliárd dollár bevétele származott.

A Roszatom első vezérigazgató-helyettese elmondta, a most záruló Atomexpo is mutatja, hogy az atomcsalád egyre népesebb, a fórumon a kiállítókkal együtt 75 országból 4500 résztvevő volt jelen.

Az európai uniós szankciók a társaság működésére gyakorolt hatását firtató kérdésre válaszolva elmondta, a polgári felhasználású atomenergetikát nem érintik a szankciók. Általánosságban megjegyezte, a szankciók az azokat bevezető országokat sújtják leginkább. (mti)

Képünk: Kirill Komarov, a Roszatom első vezérigazgató-helyettese. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.

PAKS-PRESS 2024. március 27., szerda 17:00.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap