PAKS-PRESS – Kovács Antal, olimpiai bajnok, a Paksi Atomerőmű kommunikációs igazgatója is diplomát vett át a Műegyetem nukleáristechnológia-menedzsment szakán. A nemzetközi szinten is egyedülálló képzésen most végzett az első évfolyam – áll a Budapesti Műszaki –és Gazdaságtudományi Egyetem pénteken kiadott közleményében.

Azt írták: a Műegyetem az atomenergiával foglalkozó szakemberek utánpótlásának kulcsintézménye.

Idézik Aszódi Attilát, a BME TTK dékánját, akinek szavai szerint „a most végzett évfolyam azzal a menedzsmenttudással is rendelkezik, amely elengedhetetlen a nukleáris létesítmények fenntartható és biztonságos működtetéséhez.

Kovács Antal, olimpiai bajnok az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs vezetője, aki maga is a program végzőse hozzátette: „A BME a műszaki és a gazdasági tudást egyszerre tudta magas szinten átadni a képzés során. A dzsúdó titka az egyensúly és eséskor a biztonságos földre érkezés. Az egyensúly megtartása és a biztonságra törekvés a menedzsmentben is elengedhetetlen, sőt kulcsfontosságú a nukleáris létesítmények menedzsmentjében, ezért is hiánypótló a BME új képzése – fogalmazott.

Ismertették: a BME a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) ajánlása alapján dolgozta ki a nukleáristechnológia-menedzsment szakmérnöki képzési programját. A Műegyetem a világon a hetedik azon egyetemek sorában, amelyek NAÜ-tanúsítványt kaptak programjukra.

A képzés előnyösen ötvözi a BME-n jelentős múlttal rendelkező reaktortechnikai szakmérnöki képzés és a menedzserképzésekben népszerű MBA programot. A négy féléves szak olyan szakemberek továbbképzésére szolgál, akik már ma is a nukleáris iparban dolgoznak, de technológiai, illetve vezetői ismereteiket mélyíteni kívánják, vagy most tervezik, hogy a nukleáris iparban helyezkednek el.

Kiemeltték, hogy a világon elsőként a Műegyetem képzéseit vizsgálta átfogóan a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség a legmagasabb szintű tudásmenedzsment támogató missziója keretében 2021 végén. Az oktatási programok elismerő értékelést kaptak. Az ilyen típusú missziót a legfejlettebb nukleáris programokkal rendelkező országok számára nyújtja a NAÜ. A Műegyetem képzési programjai áttekintésével az Ügynökség célja volt az is, hogy nemzetközi jó gyakorlatokat gyűjtsön, amellyel más országok egyetemeinek hasonló képzéseit támogathatja.

A BME nukleáris képzései azért is egyedülálló adottságokkal bírnak, mert az elméleti oktatás mellett a gyakorlati képzésre rendelkezésre áll a Műegyetemen oktatóreaktora, ami nemcsak hazánkban, hanem a régióban is meghatározó képzőhely. A magyar nukleáris iparban dolgozó közép- és felsővezetők szinte kivétel nélkül részt vettek műegyetemi alap-, mester- vagy szakmérnöki képzésben, és sok ezerre tehető azoknak a fizikusoknak, energetikai és egyéb mérnököknek a száma, akik az oktatóreaktorban sajátíthatták el az atomenergetika és a nukleáris technika biztonságos alkalmazásának részleteit – áll az egyetem közleményében.

Képünkön:

Diplomakiosztó a Budapesti Műszaki –és Gazdaságtudományi Egyetemen

(PAKS-PRESS) Budapest, 2022. szeptember 30., péntek – Prof. Dr. Aszódi Attila dékántól, Dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű kommunikációs igazgatója átveszi nukleáristechnológia – menedzsment szakmérnöki diplomáját a Budapesti Műszaki –és Gazdaságtudományi Egyetem diploma kiosztó ünnepségén, 2022. szeptember 30-án. Paks-Press Fotó: Kiss András Kristóf.

PAKS-PRESS 2022. szeptember 30., péntek  15:50. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap