Süli János: a visegrádi országok közös nyilatkozatban állnak ki a klímavédelmi célok elérését szolgáló atomenergia mellett

 

(PAKS-PRESS) Paks, 2021. november 18., csütörtök – Csehország, Lengyelország és Szlovákia energetikai miniszterei és a paksi atomerőmű bővítésért felelős miniszter 2021. november 18-án Pakson közös nyilatkozatban rögzítették: országaink maguk határozhatják meg energiaforrásaik kiaknázásának feltételeit és a különböző energiaforrások közötti választást.

Az energiaszuverenitás és az energiabiztonság megerősítése, az energiaárak megfizethetőségének fenntartása, valamint az energiatermelés dekarbonizálása csak az atomenergia és a megújuló energia együttes alkalmazásával lehetséges – ez szerepel abban a közös nyilatkozatban, amelyet Süli János, a Paks II. projektért felelős tárca nélküli miniszter, illetve a cseh, lengyel és szlovák kormány képviselői írtak alá Pakson.

A Társaság csütörtökön kiadott közleménye rögzíti, hogy a V4-ek üdvözlik az EB tudományos szolgálatának állásfoglalását, miszerint az atomenergia az uniós környezetvédelmi előírásokkal teljes összhangban biztonságos technológia.

Mint a közleményben fogalmaznak, a Visegrádi Együttműködés országai elkötelezettek az atomenergia alkalmazása mellett, mivel az atomerőművek úgy segítik elő az Európai Unió éghajlat-semlegességi célkitűzésének elérését, hogy közben erősítik az ellátásbiztonságot és tiszta áramellátást biztosítanak megfizethető áron.

A négy kormány közösen hívja fel a figyelmet az energiahatékonyság erősítésére és abban is egyetértenek, hogy a megújuló energiaforrások növekvő részaránya mellett a 2030-as és 2050-es célok teljesítésének feltétele a villamosenergia-átviteli hálózatok fejlesztése, középtávon a gázerőművek alkalmazása, illetve a kvótabevételek rugalmas felhasználása – áll a dokumentumban. 

A V4-ek üdvözlik az Európai Bizottság tudományos szolgálatának egyértelmű állásfoglalását, miszerint az atomenergia az uniós környezetvédelmi előírásokkal teljes összhangban biztonságos technológia. Ezért a Pakson szignált dokumentumban is arra kérik Brüsszelt, hogy az eredeti uniós szándéknak megfelelően – a finanszírozhatóság szempontjából is – kezelje az atomenergiát fenntartható energiaforrásként – írták.

Fotó: Paks II Zrt. 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap