PAKS-PRESS – A listavezető Paks 3-2-re nyert otthon a címvédő Ferencváros ellen a labdarúgó OTP Bank Liga 16. fordulójának vasárnap esti rangadóján, ezzel biztossá vált, hogy az évet a tabella élén zárja.

A tolnai csapat, amely a mezőnyben egyedüliként továbbra is veretlen hazai pályán a mostani bajnoki idényben, sikerével négy pontra növelte előnyét a második FTC-vel szemben. A két együttes augusztus végi mérkőzését a fővárosiak 6-1-re nyerték, a paksiaknak ezúttal sikerült visszavágniuk.

OTP Bank Liga, 16. forduló: Paksi FC-Ferencvárosi TC 3-2 (2-0)

Rövid ferencvárosi mezőnyfölény után a Paks elkezdte magasan letámadni ellenfelét, ennek eredményeként percekig az FTC kapuja előtt tartotta a labdát, majd egy jobb oldali szöglet után fejesből meg is szerezte a vezetést. Ezt követően megint a vendégek próbáltak kezdeményezni, de negyedóra elteltével már 2-0-ra vezetett a Paks, mivel Aaneba nem különösebben nehéz helyzetben rosszul adta haza a labdát, Könyves lecsapott rá és elpasszolta Dibusz mellett.

Bognár György, a hazaiak vezetőedzője cserére kényszerült, Hahn sérülés miatt nem tudta folytatni a játékot. A félidő felétől komoly mezőnyfölénybe került a Ferencváros, de kevés helyzetet tudott kialakítani, mivel a Paks szervezetten futballozott. Amikor pedig szükség volt rá, Szappanos védett.

A pihenő után nagy tempót diktált az FTC, tíz perc elteltével azonban kiegyenelítettebbé vált a játék. Dejan Stankovic, a vendégek vezetőedzője a 68. percben hármas cserére szánta el magát, többek között pályára lépett a válogatott Varga Barnabás, aki október 22-én sérült meg és azóta nem játszott. Egy perccel később szépített az FTC, Marquinhos fordult kapura, majd 17 méterről a bal felsőbe tekert. A hajrára emberhátrányba került a fővárosi együttes, amely a gólja után komoly energiát mozgósítva támadott. A Paks büntetőből növelte előnyét, majd a csereként beállt Lisztes gyorsan válaszolt, de a három pont a hazaiaké lett.

A Ferencváros negyedórányi „előnyt adott” a Paksnak, ami döntőnek bizonyult.

Bognár György vezetőedző szerint a Paks megérdemelt győzelmet aratott a címvédő Ferencváros felett, melynek köszönhetően biztosan élen tölti a téli szünetet a labdarúgó OTP Bank Ligában.

„Reális volt a győzelem, amely lehetett volna nagyobb arányú is, akár kettővel is nyerhettünk volna. A csapatjáték jól működött, még ha voltak is olyan időszakok, amikor a Ferencváros beszorított minket, mert nem tudtuk elöl megtartani a labdát. Ez hiba volt, de a játék képe alapján jobbak voltunk” – értékelte az M4 Sportnak a 3-2-es sikert a 62 éves tréner, aki szerint azért feszültek a két csapat mérkőzései, mert az FTC-t egyénileg kiváló játékosok alkotják, akik ezért nehezen viselik, ha az ellenfél vezet, esetleg jobban is játszik.

Bognár kifejtette, egy ilyen jó sorozat nagyon ritka, főleg a Paks életében, mint amit a csapata ősszel produkált, ezt meg kell becsülni és örülni kell neki.

„A Paks húsz éve bizonyítja, hogy helye van a magyar futballban. Sok kallódó magyar játékos van, akiknél nem jobbak azok a külföldiek, akik játszanak. A Paks kizárólag magyar futballistákkal ennek a legjobb bizonyítéka” – mondta Bognár.

Kollégája, Dejan Stankovic azt hangsúlyozta, hogy három pontot vesztettek, de nem a bajnokságot, mert addig még hosszú út vezet.

„Apró részletek döntöttek. Egy szögletből gólt kaptunk, ez megnehezítette a dolgunkat, aztán ajándékoztunk egy gólt az ellenfélnek. De megvoltak a lehetőségeink, hogy megfordítsuk a meccset, 2-1-nél Cebrail Makreckis piros lapja viszont megtörte a lendületet” – mondta a szerb szakember, aki szerint kemény riválissal jó meccset játszott a Ferencváros, melynek játékosai mindent kiadtak magukból.

„Semmivel sem lepett meg minket a hazai csapat. Gyengén kezdtük a mérkőzést, a Paks pedig elég jó ahhoz, hogy ezzel élni tudjon. Gratulálok, mert megérdemelten nyert. Mindenki tudja a dolgát, nagy elszántsággal játszik az egész csapat hétről hétre, ezért megérdemelten állnak az első helyen” – méltatta a riválist a Ferencváros válogatott kapusa, Dibusz Dénes, aki szerint a két klub lehetőségeit és kereteit tekintve ennek nem szabadott volna megtörténnie. „Mi alulteljesítettünk ősszel, de a célok nem változtak”.

A Paks 16 forduló után 34 pontjával élen áll, néggyel előzi meg a sorozatban ötször bajnok Ferencvárost. Az élvonalban idén még egy fordulót rendeznek a téli szünet előtt. (MTI)

Képünk: – A paksi csapat találata Dibusz Dénes hálójában az OTP Bank Liga 16. fordulójának zárómérkőzésén, 2023. december 10-én. Gólszerzők: Papp 8′, Könyves 16′, Szabó B. 86′, ill. Marcos 70′, Lisztes 88′. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter. 

PAKS-PRESS 2023. december 11., hétfő 07:50. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap