PAKS-PRESS – Az Üstökös utca felújításáról, Arany János és a Könyök utca fejlesztési elképzeléseiről, az oldal –és csapadékvizek problémáiról, a közlekedés átalakításáról, a zöld felültek hasznosításáról tartott lakossági fórumot Pálmai Klára képviselő, Szabó Péter polgármester társaságában, szerdán.

A következő önkormányzati ciklus idejére tervezett elképzelésekről az Üstökös utca 30-as számú ház közelében mintegy félszáz helyi lakos gyűlt össze és mondták el gondjaikat. Pálmai Klára szavai szerint ezen a területen egy játszóteret és egy felnőtt közösségi területet alakítanának ki, amelyre jelentős igény mutatkozik. Egy gyors, rögtönzött számolás alapján közel ötven-hatvan gyermek örülhetne a térnek és élhetne közösségi életet.

A képviselő utalt arra is, hogy sok fiatal költözött ide, „szükség mutatkozik a városrész mihamarabbi felkarolására”, ahol ez lehetséges: a közműcserére, vagy például a Könyök utca térkövezésére a faltól-falig.

– Engem megerősített ez a lakógyűlés abban, hogy a helyieket segíteni kell a gondjaik megoldásában és egy közösségi élet kialakításában

– fogalmazott Pálmai Klára.  

A lakossági fórumon felvetődtek olyan kérdések is, amely nem tartoztak szorosan a város ezen területéhez, ilyen volt például az egynapos sebészet megszűntetése, a gyógyfürdő bezárása, a Képtár sorsának alakulása, vagy a kerékpáros pályák kialakítása, vagy a vendéglátóipart érintő kérdések, mint például „nincs hova menni egy étterembe, vagy szóralkozóhelyre”.

Ezek a felvetések egy része nem érint önkormányzati feladatot vagy ellátási kötelezettséget, de az önkormányzat jelentős összeget áldoz hasonló igyények kielégítésére, hangzott el. Már sokadjára ismételt, hogy a tartósan és súlyosan veszteséges gyógyfüdőt meg sem szabadott volna építeni.

Szabó Péter polgármester szerint a Képtárban közösségi terek jöhetnek létre, egyrészt a kamasz fiataloknak, másrészt a gyermekeknek. Ugyancsak nem önkormányzati feladat a vendéglátás, a vállalkozói szféra úgy tűnik, nem tartja továbbra sem rentábilisnak ezt a fajta befektetést. Ismert, hogy, többek között a város alacsony lakosságszáma miatt sem jön ide a KFC vagy a McDonald’s gyorsétterem.

Szabó Péter polgármester arra biztatta a lakosokat, hogy véleményüket, javaslataikat juttassák el a Hivatalba, ezeket feldolgozzák, és egy újabb fórumon pontosítják, a költségvetés anyagi helyzetéhez igazítják. Továbbra is bíznak abban, hogy a paksi beruházáshoz kapcsolódó kormányzati fejlesztési pénzek, mintegy negyven milliárd forint megérkezik a városba.

Képünk: Pálmai Klára képviselő és Szabó Péter polgármester lakossági fórumot tart az Üstökös utca 30-as számú ház előtti füves, eddig kihasználatlan téren, 2024. május 8-án. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.  

 PAKS-PRESS 2024. május 8., szerda 21:00. +++  

Share via
Copy link
Powered by Social Snap