Egy atomerőmű építésében és üzemeltetésében szerepet vállalni kivételes dolog, egyrészt azért, mert ez egy korszerű, páratlanul komplex műszaki létesítmény, másrészt azért, mert akár száz éven át szolgálja majd a hazai fogyasztókat. Ehhez a kivételes projekthez csatlakozni lehetőségük van a pályakezdő fiataloknak, tapasztalt szakembereknek ugyanúgy, mint a hazai vállalkozásoknak.

Rendszeres résztvevője az egyetemek és egyéb szervezetek állásbörzéinek a Paks II. Zrt. Benedek Áron humán erőforrás igazgató úgy véli, hogy ezek kiváló alkalmak a munkaerőtoborzáson túl arra is, hogy még inkább bekerüljön a Paks II. projekt a köztudatba. A legfontosabb persze, hogy a tehetséges fiatalok figyelmét felkeltsék a beruházás iránt.

A Paks II. projekt unikális, változatos, hosszú távú, akár életre szóló karrierlehetőséget kínál. Azon túl, hogy egy atomerőmű létesítése izgalmas feladat, az abban résztvevők nemzetközi színtéren is hasznosítható tudásra tehetnek szert – hangsúlyozta Benedek Áron humán erőforrás igazgató.

A nemzetközi színtéren hasznosítható tapasztalatok előnyeiről már Jákli Gergely elnök-vezérigazgató is beszélt egy építőipari vállalkozások számára tartott fórumon.

– Komoly lehetőségek nyílnak meg a nemzetközi atomerőmű-építési piacon a hazai építőipari vállalkozások számára – mondta az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége összejövetelén Jákli Gergely. Az ÉVOSZ Magasépítési Tagozatának kibővített ülésén kiemelte: mindenkit arra sarkall, hogy kezdjen bele abba a munkába, ami ahhoz szükséges, hogy az atomerőmű-építési piacon beszállítóvá váljon.

 Az alvállalkozókat a beruházásba a Roszatom leányvállalata, az Atomsztrojexport vonja be tenderek keretében. Ennek során a nemzetközi szerződéskötés ismert protokollját követik, ezért hasznos, ha egy vállalatnak van ebben gyakorlata. Ezen felül szükség van nukleáris minősítésre. – A szerződéskötés előtt lefuttatunk egy, az ISO-minősítéshez hasonlatos auditot, amely során a vállalkozásnak azt kell igazolnia, hogy minőségellenőrzési és dokumentációs folyamatai minden előírásnak megfelelnek – taglalta.

A társaság ezzel a minősítéssel igazolja, hogy folyamatmenedzsment és dokumentumkezelés tekintetében felkészült erre a feladatra. Ez a minősítés jó ajánlólevél az Európai Unióban.

A közeli jövőben igen nagy piac fog megnyílni a hazai építőipar számára, ezért érdemes ebben az irányban fejleszteni, erre időt és energiát áldozni. Európában ma több országban is épül atomerőmű és számos állam tervez új egységeket vagy üzemidő-hosszabbítást. Ezek különböző stádiumban vannak, Lengyelországban hat blokk fog létesülni, rövidesen megkötik a szerződéseket, Franciaországban több mint ötven blokk működik, itt üzemidő-hosszabbításra is készülnek, valamint tucatnyi új egységet terveznek, Nagy-Britanniában zajlik Hinkley Point bővítése, közben Csehország, Románia, Bulgária, Szlovénia, Hollandia és Svédország is új atomerőműveket tervez építeni. (x) Fotó: Paks II. Zrt. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap