PAKS-PRESS – Minden nemzedék alapvető feladata, hogy a következő nemzedéket nevelje és bevezesse az életbe, ennek egyik legfontosabb helyszíne és kötelezettsége az iskola. Az egyház társadalmi szerepvállalása, hogy érett felnőttek sokasága legyen a felnövekvő generáció – mondta Felföldi László pécsi megyéspüspök, a Balogh Antal Általános Iskola és Gimnázium új épületének alapkőletételi ünnepségén, péteken.

Mintegy, egy milliárd forintos költséggel, hetvenöt százalékos intezitású állami támogatással kettőszázhúsz alsótagozatos gyermek hét tanteremben tanulhat az új iskolaépületben és ebédlő készül a földszinten a Gazdag Erzsi Iskola tanulóinak.

Letették a Balogh Antal Általános Iskola és Gimnázium új épületének alapkövét. Ebben helyzték el a jővő emberei számára az időkapszulát, amelybe többek között a Paksi Hírnök legfrissebb száma, az intézmény jelenlegi tanulóinak névsora, az iskola 25 éves fennállásának emlékére készült filmfelvétel és Süli János egyik kedves emléke, egy érem került.

Az ünnepélyes eseményen jelen volt Süli János a Külgazdasági és Külügyminisztérium paksi beruházásért felelős államtitkára, a paksi térség országgyűlési képviselője, Felföldi László pécsi megyéspüspök, Kutas Attila, a paksi római katolikus egyházközség plébánosa, Szántó Zoltán, Paks alpolgármestere, az intézmény oktatói kara és tanulói, óvodásai, akik műsort adtak az ünnepségen. Felléptek a C four G együttes katolikus iskolai diákjai is.

Süli János az ünnepségen hangsúlyozta, örömmel tölti el a mai nap, mint fogalmazott, aki a gyerekeknek épít, az jövőnek épít. Hozzátette, a munkafolyatatását is tervezik, tornatermet, templom–és térfelújítást szeretnének.

Felföldi László pécsi püspök szavai szerint minden nemzedék alapvető feladata, hogy a következő nemzedéket nevelje és bevezesse az életbe, ennek egyik legfontosabb helyszíne és kötelezettsége az iskola. Aláhúzta: az egyház társadalmi szerepvállalása, hogy érett felnőttek sokasága legyen a felnövekvő generáció, a jövő társadalmát és egyházát itt helyben ezek a fiatalok jelentik. Kielmelte: a családoknak természet adta joga, hogy kijelöljék azt az utat, hogy miképpen gondolják kapcsolatukat az Istennel, az élettel – amikor iskolát választ, például egy egyházi iskolát. Az külön öröm, hogy a szekularizált világban egyre több fiatal szülő választja ezt a lehetőséget.

Kérdésre válaszolva kitért arra is, hogy az ország szomszédságában dúló háború mellett külön kihívást jelent a családok ellen folytatott háború, figyelni kell arra, hogy képesek legyenek megvédeni az otthont, a családi életet, biztonságát és erejét.

Szántó Zoltán alpolgármester utalt rá, Paks mindig is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a gyermekeket a legkorszerűbb körülmények között neveljék, ez a mai nap ennek folytatása, a felekezeti oktatásnak pedig kiemelt jelentősége van a város életében. Mint mondta, az önkormányzat az egyházakkal közösen dolgozta ki azokat a településrendezési eszközöket, amelyekkel megvalósíthatók a fejlesztések, ilyen volt ebben az esetben az ingatlan adásvételi szerződés. A további tervek között szerepel, hogy az épületkomplexum körüli területek is megújuljanak. A Gazdag Erzsi Általános Iskola és Diákotthon új ebédlőt kap a létesítményben, ezzel hosszú idő után rendezetté válik egy korábbi gond is.

Koósz Roland intézményvezető arról beszélt, hogy egy hosszú, várakozással teli időszak után együtt örülhet a közösség a fejlődésnek és biztonságnak és a méltó körülményeknek, amely az új épület megvalósulása hozhat el mindannyiuk számára. Hangsúlyozta, hogy a múlt és jelen találkozásában méltó, hogy megemlékezzünk azokról az elődökről, Isgum József plébánosról, Polgárné Rózsikáról, akik sokat tettek azért, hogy 1993 őszén újraindulhason a katolikus egyházi oktatás. Ugyancsak köszönet illeti Pálmai Klárát, aki az iskola első igazgatója volt, és Stallenbergerné Madarász Veronika címzetes igazgatót, aki tizenégy éven át szolgált az iskola falai között, valamint minden kollégát, aki a tudásával, hitével tette gazdagabbá az iskolát.

Katolikus iskola – alapkőletétel

(PAKS-PRESS) Paks, 2022. június 10., péntek – Süli János államtitkár (b.3), Felföldi László pécsi megyéspüspök (b.2), Szántó Zoltán Paks alpolgármestere (b.4), és Koósz Roland intézményvezető igazgató (b.1) a sajtó munkatársainak gyűrűjében elhelyezi az időkapszulát a Paksi Katolikus Iskola alapkőletételi ünnepségén, 2022. június 10-én. Paks-Press Fotó: Kiss András Kristóf.

 PAKS-PRESS 2022. június 11., szombat 07:45. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap