PAKS-PRESS – Több, mint tizenhatezer tővel, orvosi változatú, bio minőségű levendula ültetvény várja a virág kedvelőit szüretre a paksi Sánchegyen, a következő hétvégén. A magánültetvény tulajdonosa az eseményt szombat-vasárnapra hirdette meg a LevenDuna címmel, egyéni közösségi oldalon.

Pakson már van hagyománya a levendulaszedésnek, korábban az önkormányzat is hirdetett akciót, de ez az első alkalom, hogy nagyobb tételben, nyilvános rendezvényen kezdődhet meg a számos felhasználhatósággal bíró virág szedése. Az egy hektárnyi magánterületen a szedés nyilvános, de aratótáska vásárlásához kötött, mérettől függően 1000 – 1500 forintba kerül. Egy táska befogadó képessége méretes nagyságú, három négy nagyobb csokorra való. A szedett virág a táskával együtt elvihető.

Az esemény megnyitóját június 16-án, pénteken tartják, a délután folyamán lehetőség lesz körbejárni az ültetvényt, levendulát szedni, melyet ajándékba adnak, a tulajdonosok javasolják, hogy a meghívott részvevők kedvenc piknik plédjüket is hozzák magukkal.

– Az ültetvény ebben az évben, ősszel lesz két éves, a teljes kifejlődést jövőre éri el – mondta a tulajdonos. Rónai Krisztina szavai szerint a következő években is megrendezik az eseményt, de szeretnék a helyet egyfajta kiránduló célponttá is alakítani. A levendulamezőt egyelőre befektetésnek szánják, a több mint tizenhatezer tő, beszerzési ára darabonként 500 forint, pótlásukról és ápolásukról folyamatosan gondoskodni kell. Hozzátette: ebben az évben a sorokat már háromszor kapálták meg, a munkaigényesség növeli a hozamot.

Június 17-én és 18-án a szedésre érkezőket kérik, hogy a helyszínre lehetőleg gyalogosan, vagy kerékpárral érkezzenek, a gépkocsik a Halászcsárda parkolójában elhelyezhetők.

Rónai Krisztina elmondta, a megmaradt töveket leszüretelik és hasznosítják. Abban bíznak, hogy a levendula kedvelőinek kedvenc helyét sikerült kialakítani Pakson.

Képünk: Rónai Krisztina frissen szedett levendula csokrokkal az egy hektáros mezőn, 2023. június 14-én. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.

PAKS-PRESS 2023. június 14., szerda 21:50. +++  

Share via
Copy link
Powered by Social Snap