PAKS-PRESS – Három és félmilliárd forintot biztosít az idén a kormány a Nyári Diákmunka Programra, az igényelhető támogatásokról hangzott el tájékoztató Tolna Vármegyei Kormányhivatalban, csütörtökön.

Dr. Horváth Kálmán főispán a Tolna Vármegyei Kormányhivatal vezetője ismertette: a program az önkormányzati, másik részben pedig a versenyszféra területén nyújt támogatást a munkáltatók részére.

Az önkormányzati foglalkoztatású diákmunka támogatása az ökormányzat és az ide tartozó, az alaptevékenységet végző intézménye és egyházi jogi személy esetében száz százalékos intenzitású, de legfeljebb napi hat órában végezhető munka. Mértéke a szakképzettséget igénylő munkakörben 222.300, míg a szakképzettséget nem igénylő területen 174 ezer forint lehet.

A vállalkozások esetében elsősorban a mezőgazdaság-turizmus-vendéglátás területén a foglalkoztatás legfeljebb nyolc órás lehet, de a támogatás intenzitása 75 százalék. A fizetési összegek megegyeznek az önkormányzati mértékekkel. Az igényelt összegek megfizetése utófinanszirozásban valósul meg. 

A tájékoztatón a továbbiakban elhangzott: a program június 15-től augusztus 31-ig tart, a kezdő naptól a naptól a diákok és a munkálatók regisztráltathatják magukat az illetékes járási hivatalnál. A tényleges foglalkoztatás július 1-jétől indul. 

Némedi Ágnes, a Tolna Vármegyei Kormányhivatal foglalkoztatási főosztályvezetője elmondta: a fiatalok nem végezhetnek éjszakai munkát, a 16 évesnél fiatalabbak munkaideje maximálisan hat óra lehet. Hozzátette: Tolna vármegyében 800 diák részvételére számítanak, tavaly 721 diák 200 foglalkoztató vett részt a programban. Az idei évre már a jelentkezéseket fogadják, menete a cégkapun keresztül történik. A támogatás igényléséhez a www.munka.hu oldal szükséges, illetve a területileg illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán történik. 

A foglalkoztatási főosztályvezető aláhúzta: a korábbi években szerzett tapasztalatok nagyon jók, a foglalkoztatási szakterület egyik legnépszerűbb része a diákmunka. 

Pakson az önkormányzat a korábbi években is foglalkoztatott diákmunkavállalókat, többnyire a Hivatalban segítették az egyes osztályok munkáját, közel hat-tízfős létszámban – tájékoztatta a Paks-Press Hírügynökséget Szántó Zoltán alpolgármester. Hozzátette: erre ebben az évben is lesz lehetőség, a jelentkezések most indulnak.

Képünk: dr. Horváth Kálmán főispán és Némedi Ágnes főosztályvezető sajtótájékoztatójukon a Hivatal épületében, 2023. június 22.-én. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.

PAKS-PRESS 2023. június 22., csütörtök 14:00. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap