PAKS-PRESS – Fontos, hogy őrizzük a forradalom örök és nemes céljait: mindenekelőtt a mai veszélyes és nehéz napokban a békét, a józanész erejét, az emberi szabadság, a jogbiztonság, a nemzeti szuverenitás, és az ország biztonságos fejlődésének értékeit – mondta Szabó Péter, Paks polgármestere a Csengey Dénes Kulturális Központ színháztermében, a forradalom évfordulója alkalmából rendezett ünnepi esten, 2022. március 15-én.

A történeti áttekintés után rámutatott: a tapasztaltak és az ifjak együtt akarták a nemzet függetlenségét, önrendelkezését, a magyar nyelv megvédését, a sajtószabadságot, alkotmányos rendet, a politikai foglyok szabadon engedését, nemzeti bank megalapítását, vagyis egy szabad, független, önmaga akarata szerint rendelkező modern államiság létrejöttét.

Szabó Péter szerint a forradalom nemzeti öröksége a ma embere számára azt jelenti, hogy az élet gyorsan változó feltételei között szükség van a közös nemzeti célok megfogalmazására, és egy tiszta morális iránytűre, melyben az összefogás egyetlen közös nevezője nem a gyűlölet, melyben nem keverednek a politika különböző, egymásnak szögesen ellentmondó oldalai. A sötét és szürke árnyalatai, melyben súlya van a kimondott szónak, ahol az igen, igen és a nem, nem.

Napi, belpolitikai részletekre áttérve úgy fogalmazott: néhány hét múlva újra dönthetünk a jövőnkről, országunk és vele együtt városunk sorsáról is, mely egy esetleges baloldali győzelem esetén egy teljesen új, a maitól gyökeresen eltérő jövőképet rajzol városunk és a térség számára.

Hangsúlyozta: Paks több mint 40 éve töretlenül fejlődő város, ahol az atomerőműnek is köszönhetően biztonságban és az átlagosnál jobb életszínvonalon élhetünk. De mindannyian tudjuk, hogy mindezt csak akkor fogjuk megőrizni és közösen gyarapítani, ha nem csak Paks, de az egész ország javát is szolgálva Paks II. megépül.

Emlékeztetett rá, hogy a baloldal a programjában is leírta, hogy hatalomra jutásuk esetén leállítják Paks II. megépítését. – Az új erőmű a következő évtizedekben is fejlődő jövőt biztosít városunknak, biztonságot a családoknak és a magyar gazdaságnak, és egyben az energia függetlenség szimbóluma az országnak – erősítette meg. Ezért szűk három hét múlva szükség lesz a bölcsességünkre, mellyel olyan döntést hozhatunk, ami gátat szab mindannak, amit az erőműépítés leállításával a baloldal szán városunknak és a térségnek – hangsúlyozta a polgármester.

Szabó Péter beszédének elhangzása után a Tisztes polgár kitüntetéseket adott át, Gutai Istvánnénak és dr. Serdültné Benke Évának.

Az esten „Dalba öntött forradalom” címmel a Szaggató zenekar koncertjét nézehette meg a közönség, végezetül Szántó Zoltán alpolgármester pohárköszöntőt mondott.

Képünk: Ünnepi megemlékezés Pakson, kitüntetések 

(PAKS-PRESS) Paks, 2022. március 15., kedd – Szabó Péter, Paks polgármestere mond beszédet a Csengey Dénes Kulturális Központ színháztermében, az 1848–49-es szabadságharc és forradalom 174. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi esten, 2022. március 15-én. (Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.)

PAKS-PRESS 2022. március 15. 18:18. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap