PAKS-PRESS – A Víz Világnapja alkalmából a Mezőföldvíz Kft., mint Paks és térsége víziközmű-szolgáltatója arra hívja fel a figyelmet, hogy napjainkban nélkülözhetetlen a víztakarékosság és a felelős környezettudatos vízhasználat vizeink jó állapotának megőrzéséhez. A Társaság – ahogy eddig is –, kiemelt fontosságúnak véli az ivóvíz tudatos fogyasztásával, a víztermeléssel és a csatornahálózat megfelelő használatával kapcsolatos fogyasztói tájékoztatást.

A Mezőföldvíz Kft. szerint a Víz Világnapja olyan különleges alkalom, amikor a társadalom figyelme – ha csak rövid időre is – az emberiség számára kiemelkedően fontos kérdésre irányulhat. Az ENSZ 1993. évi stockholmi 47. kongresszusa március 22-ét a Víz Világnapjává nyilvánította. Ezen a napon világszerte megemlékeznek a vízről, a vízkészletek megóvásáról, és a vízminőség megőrzésének fontosságáról.

Mindez hosszú távon tudatos gondolkodást, széles, nemzetközi összefogást igényel, mivel a fogyasztható vízmennyiség korlátozott a bolygónkon. A Föld felszínének ugyan több mint kétharmadát borítja víz, de ennek a víznek a túlnyomó része sós tengervíz, csak a 2,5%-a édesvíz. Ráadásul ez a néhány százalék is nagyrészt fagyott állapotban, a sarkvidékeken található. Miközben a

Földön egyre kevesebb a tiszta és emberi fogyasztásra alkalmas édesvíz, egyre több vízre van szükségünk, mert a Föld népességének száma gyors ütemben emelkedik, a XXI. század végén akár meghaladhatja a 10 milliárdot. Mindez pedig a vízfogyasztás növekedésével is jár, holott a népesség jelentős része még mindig biztonságos vízellátás, vagy megfelelő szennyvízelvezetés nélkül él.

Amíg a felhasznált édesvíz háromnegyedét a mezőgazdaság és állattenyésztés, egyhetedét pedig az ipar fogyasztja el, emberi használatra mindössze az édesvízkészlet tizede marad. Ezért különösen fontos, hogy a meglévő vízkészlettel ne pazarlóan bánjunk, hanem tudatosan használjuk.

Ma már természetes, hogy ha megnyitjuk a csapot, akkor víz folyik belőle, azonban mindannyiunk közös feladata a hosszú távú és tudatos gondolkodás és cselekvés, hogy ez a következő generációk számára is természetes maradhasson. 

A Mezőföldvíz Kft. az ellátott 47 településen összesen 818 km hosszú vízhálózatot, csaknem 700 km szennyvíz-hálózatot üzemeltet. Évente mintegy 5.209.588 m3 ivóvizet szolgáltat 115 db kútból, 33 településen pedig 2.666.843 m3 szennyvizet tisztít meg 16 telepen. Mezőföldvíz Kft. a jövőben is arra törekszik, hogy a viziközmű hálózat fejlesztésével, modernizálásával is hozzájáruljon a vízkészlet megóvásához. (x) 

2023.03.20. Mezőföldvíz Kft. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap