(PAKS-PRESS) – Megalalkult a Paksi Konzervatív Egyesület, ezt Pálmai István, a szervezet elnöke jelentette be, 2022. január 19-én. A konzervatív gondolkodást nevében is felvállaló új civil összefogást tizenhárom paksi személy hívta életre, már hivatalosan is bejegyezték.

Az elnök alapvető okokat jelölt meg. Szavai szerint az Európában végbement változások a nemzeti érdekekre veszélyt jelentenek, ilyenek a nemváltoztatás lehetőségéről szóló propagandának az iskolákba való beszivárogtatása, a Paks 2 beruházás leállítása vagy felülvizsgálata, valamint az illegális bevándorlás veszélyei. Jóllehet ezek az elemek a kormányzati kommunikációban is megjelennek, az Egyesület deklarált céljai között ott vannak a korábbi az évtizedekkel ezelőtti olyan hivószavak, mint Isten-haza-család együttese is.

Mint a politika tudományból ismeretes, a konzervativizmus legfontosabb jellemvonása a tradicionalizmus, amely a meglévő vallási, politikai, kulturális szokások és intézmények tiszteletét jelenti. Nincs ez másképpen Pakson sem, ahol a többséget jelentő értékrendek szinte alig változtak az utóbbi évtizedekben. Ezt alátámasztja a politikai választások sorozata is a városban, tehát valószínűsíthető, hogy a kezdeményezés nyitott kapukat dönget.

– A nemzeti kulturánk és városunk védelme számunkra a legfontosabb – ismertette az elnök Pálmai István, aki nyílt ellenállást hirdetett a globális erőkkel szemben az Egyesület megalakításával, a nemzeti szuverenitás, a paksi kulturális-vallási közösség, a helyi ingatlanok és jóléti elemek megőrzése érdekében.

Az induló szervezet tagjait egyelőre nem sorolta fel, de mint ígérte, később az Egyesület honlapján megjelennek a nevek. Kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy nem a Polgári Körök folytatása lesz a Konzervatív Egyesület – miután a korábbi szervezet inkább az elmúlt évtized a választások szempontjából eredményes politikai irányzatait támogatta. Az Egyesület nem deklaráltan politizál, és nem kíván kampányelemeket sem alkalmazni a 2022-es tavaszi választások esetében.

Ugyanakkor folytatólagosan, havonként tartanak rendezvényeket, részben az Egyesület ideológiájának népszerűsítése, részben pedig az összetartás, a nemzeti érzelmű személyek megszólítása jegyében.  

Az első előadást január 31–én este hat órakor, a Csengey Központban tartják, amikor Földi László és felesége, Földi-Kovács Andrea lesznek a vendégek. Ezt a programot a Keresztény Értelmiségiek Paksi Csoportjával közösen tartják meg.  Őket, mások mellett – Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója, majd Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója követi.

Képük: A szervezet céljairól, terveiről tájékoztat Pálmai István, a Paksi Konzervatív Egyesület elnöke a Városháza előtti téren, 2022. január 19-én. (Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.)

 PAKS-PRESS 2022. január 20., 09:40. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap