(PAKS-PRESS) Paks, 2022. március 3., csütörtök – Együttműködési megállapodást írt alá a hidrogéngazdaság térnyerése érdekében Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztériumot (ITM) vezető miniszter és Hegedüs Ákos, a Linde Gáz Magyarország Zrt. vezérigazgatója csütörtökön, Pakson.

Hegedüs Ákos az aláírás előtt tartott tájékoztatón közölte: a zrt. vállalja, hogy zöldhidrogéngyártó kapacitást épít ki, és a nemzeti hidrogén stratégia 2030-as célkitűzései szerint töltőállomás-infrastruktúrát hoz létre Magyarországon, amelyhez a zöldhidrogént is biztosítja. Emellett megvizsgálják, egy új, töltőállomást gyártó kapacitás megvalósítását – tette hozzá.

A hidrogén nagy szerepet fog játszani a klímasemleges célok 2050-ig történő elérésében és abban is, hogy Magyarország függetlenedni tudjon a jelenlegi energiaellátási forrásoktól – mondta.

A vezérigazgató aláhúzta: a Linde Gáz Magyarország Zrt. és a Linde-csoport a hidrogén-előállításban és felhasználásban több évtizedes tapasztalattal rendelkezik, a hidrogén előállítása, feldolgozása, tárolása és elosztása terén világszerte vezető szerepet tölt be, ami megalapozza, hogy Magyarországon is elinduljanak az erre irányuló beruházások.

Palkovics László elmondta: a 2021-ben elfogadott nemzeti hidrogénstratégia arra épül, hogy a hidrogént zöld hajtóanyagként, illetve energiatárolásra alkalmazzák a közlekedés és az ipar területén. Megjegyezte: mára energiaválság alakult ki, és „kitört egy háború, amely meg fogja változtatni Európa és a világ energiahelyzetét”. Az energiaválság a miniszter szerint motivációt jelent a változtatásokra.

Beszélt arról, hogy meg kell nézni, miként lehet ösztönözni az ipari szereplőket arra, hogy „vegyék komolyan a hidrogént”; jelenleg hat olyan projekt előkészítése zajlik, amelyek a hidrogénértéklánc elemeit érintik. Hozzátette: a hidrogéngazdaságban nagyon fontos az energetikai elem, a Paks központú „energiavölgyben” már e-autóbusz és e-hulladékgyűjtő projektet is indítottak.

Süli János, a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter – egyben a paksi választókerület KDNP-s országgyűlési képviselője, és a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje – kiemelte: a megújuló és az atomenergia rendszereinek hatékony üzemeltetésében nagy szerepe van az e-mobilitásnak és a hidrogéngazdaságnak. Kifejtette, hogy ha elkészül a két új, 4400 megawatt kapacitású atomerőművi blokk, akkor olyan „hatékony együttműködést” kell találni, amellyel a felesleges villamos energiából hidrogént lehet fejleszteni, ami például üzemanyagként vagy a kohászatban is hasznosítható – mondta. Hozzátette, a hidrogéngazdaságnak Pakson megvannak a feltételei: van áram, víz, a hidrogént pedig vezetéken vagy tartálykocsikban lehet tovább szállítani.

A miniszter utalt arra, az Európai Bizottság kimondta, hogy az atomenergia zöldenergia, és hidrogén a zöldenergia része. „Ez is bizonyítja, hogy jó úton járunk” – fogalmazott.” (mti) +++

Együttműködési megállapodást kötött az ITM és a Linde Gáz Magyarország Zrt. Pakson

(PAKS-PRESS) Paks, 2022. március 3., csütörtök – Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztériumot (ITM) vezető miniszter beszél a hidrogéngazdaság térnyerése érdekében kötött együttműködési megállapodás aláírásán, az Erzsébet Nagy Szálloda báltermében, 2022. március 3-án. (Paks-Press Fotó: Kiss András Kristóf.) +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap