PAKS-PRESS – A 80 évvel ezelőtt, 1944. április 3-án a Paks térségében lezajlott légiharc során, a Hidegvölgyben lezuhant repülőgép roncsai között meghalt két magyar repülős, Zsámboki Dezsőre és Sallós Gézára emlékeztek a hősök előtt tiszteletüket kifejező paksi lakosok. A pilóták emlékét a város 1994 óta az Üstökös utcától északra haladó földút végén felállított emlékmű őrzi.

A megemlékezésen jelen voltak a paksi önkormányzat tisztségviselői, a családtagok, a legidősebb rokon Egri Irma, Sallós Géza unokatestvére is. Beszédet mondott Szabó Péter polgármester és Balódi László, a felvidéki Nemeshódos község polgármestere. A megjelentek elhelyezték a megemlékezés koszorúit és virágait.  

Mint az elhangzott és a résztvevő Jámbor Pál Baráti Kör közösségi oldalán is olvasható, 1944. április 3-án az amerikai bombázók – többszöri átrepülés után – immár magyarországi célpontok felett oldották ki bombáikat. A több mint 180 négymotoros bombázót 137 vadászgép kísérte. A célpontok többsége a fővárosban volt.

A kialakult légi harcokban csak néhány amerikai repülőgépet sikerült a légvédelmi tüzéreknek és a vadászoknak lelőniük. Ezek közül Magyarország felett mindössze két amerikai gép veszett el. A bombázók lövészei és a kísérővadászok viszont megtizedelték a magyar repülőgépeket.

Az 5/1. éjszakai vadászszázad egyik Me 210-e a Budapest feletti légi harc során elszakadt alakulatától. Pilótája nagy harci tapasztalattal rendelkező Zsámboki őrmester volt, aki már 1941.júliustól részt vett a légi harcokban a keleti fronton. Érdemei elismeréseként a II. osztályú német vaskeresztet is megkapta.

A Zsámboki Dezső őrmester és Sallós Géza őrvezető rádiós-lövész által repült Me210 a Duna vonalán, délfelé üldözte a fellazult kötelékben távozó bombázókat. A magányosan támadó repülőgép hamarosan az oltalmazó vadászok célpontjává vált. A magyar repülősöket P-38 Lightning típusú kísérővadászok lőtték le.

 A Messerschmitt Me 210Ca a Hidegvölgy utca végétől nem messze csapódott a földbe. A személyzete azonnal életét vesztette. Halotti anyakönyvükbe a következőket jegyezték be: „Zsámboki Dezső 23 éves m.kir. honvéd repülő őrmester meghalt 1944. április 3-án 11 órakor. Született Nemestordán. Hősi halált halt a hazáért Paks légterében vívott harcban. Sallós Géza 23 éves m.kir.repülő őrvezető meghalt 1944. április 3-án 11 órakor. Született Nemeshodoson (ma: Vidrany, Szlovákiában) Hősi halált halt a hazáért Paks légterében vívott harcban.

Képünk – Paks, 2024. április 3., szerda – Egri Irma, Sallós Géza unokatestvére a Paks térségében lezajlott légiharc során a Hidegvölgyben nyolcvan éve lezuhant, hősi halált halt Zsámboki Dezső és Sallós Géza emlékművénél tartott megemlékezésen, 2024. április 3-án. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap