PAKS-PRESS – Egyre többen élünk mozaikcsaládban, miközben nem vagyunk felkészülve az ebből fakadó kihívásokra – mondta dr. Ságh Beáta orvos-pszichológus a Mozaik/Avagy hogyan élünk patchwork családban című könyvének bemutatóján Budapesten, a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban, szerdán.

Dr. Ságh Beáta Pakson, a háziorvosi munkája mellett a család működésével is foglalkozik. Orvos és pszichológus, személyközpontú tanácsadó, családterapeuta-jelölt. A mozaikcsaládokról írt kötet szerzője szerint a könyv ahhoz kíván segítséget nyújtani, hogy a sok különbözőség hogyan vezethet közös boldogsághoz.

Szavai szerint, amikor egy család felbomlik, a családba új családtagok kerülnek férj vagy feleség és esetleg egy gyermeket is hoz a családba – ezek a helyzetek bonyolult viszonyokhoz vezetnek, amelyekhez rengeteg szeretetre és türelemre van szükség.

A szerző olyan kérdésekre keresi a válaszokat, mint hogyan lehetünk boldogok a mozaikcsaládban? Hogyan lehet elkerülni a helyzetben rejlő csapdákat? Mi az út, amelyet a mozaikcsaládok elkerülhetetlenül végigjárnak? Hogyan hat ránk és a gyerekeinkre az új családi viszonyrendszer?

A korábbi kapcsolatok felbomlása után gyerekek és felnőttek egyaránt új családi viszonyok között találják magukat, a mozaiktestvér és a mozaikszülő az új családi dinamika fontos szereplőjévé válik. Ezek a helyzetek bonyolult viszonyokhoz vezetnek, amelyekhez rengeteg szeretetre és türelemre van szükségfogalmazott.

Hangsúlyozta: ezek a próbatételek néha egyszerű, átmeneti apróságnak tűnnek, máskor elhúzódó küzdelemnek bizonyulnak, és egyaránt érintik a család érzelmi, gyakorlati és mentális működését.

Hozzátette: formájuk, intenzitásuk, megjelenésük sorrendje a megoldással együtt más és más lehet a család életszakaszának, életkörülményeinek, a családtagok személyiségjegyeinek függvényében. Az egyedi vonások ellenére azonban a mozaiklétnek vannak olyan visszatérő motívumai, melyek minden mozaikcsaládban problémát okozhatnak.

– Ezek a buktatók nem feltétlenül közismertek, könnyű elsiklani felettük, hatásuk viszont meghatározó lehet, ezért érdemes kiemelten foglalkozni velük – húzta alá.  

Képünk: Budapest, 2024. február 21., szerda – Dr. Ságh Beáta paksi háziorvos, pszichológus könyvének budapesti nyilvános bemutatóján a Jurányi házban 2024. február 21-én. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.

PAKS-PRESS 2024. február 22. 05:30. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap