PAKS-PRESS – Megkezdődött az energiatakarékos izzók átvétele az önkormányzati LEDcsere program keretében a Csengey Dénes Kulturális Központban, a program részleteiről Szabó Péter polgármester és CYEB Energiakereskedő Kft nevében Meixner István ügyfélkapcsolatok igazgató tájékoztatott, hétfőn.

Mint arról már korábban beszámoltunk, az idén tavasszal Paks Város Önkormányzata a paksi családok terheinek mérséklése érdekében úgy döntött, hogy egy környezetbarát gesztussal hozzájárul az otthonok energiatakarékosabbá tételéhez. A CYEB vállalattal közösen indított program során a paksi lakcímkártyával rendelkező lakosoknak lehetőségük nyílt arra, hogy ingyen energiatakarékos izzókhoz jussanak. Akik a tavasz folyamán meghirdetett LED-csereprogramra sikeresen regisztráltak, a fényforrásokat a Csengey Dénes Kulturális Központ – kisklubjában, személyesen vehetik át május 22. és június 2. között. A pályázóktól kérik, hozzák magukkal a személyi igazolványukat és lakcímkártyájukat. 

A tájékoztatón elhangzott: a LED fényforrások használata jelentős csökkenést jelent a villanyszámlában, és akár 10 éves élettartamának köszönhetően használója sokkal kevesebb hulladékot termel. 

A CYEB Energiakereskedő Kft. akciója eddig 300 településen valósult meg, és jelenleg 500 város, község áll sorban. – Egy átlagos magyar háztartásban 20 darab izzó található, mely a teljes villanyszámla egyharmadát jelenti – mondta el Meixner István. Hozzátette: eddig 1,2 millió izzót osztottak ki, most Pakson 600 csomagban 11 ezer izzót adnak át. Egy izzó értéke 2000 forint, az átlagélettartam kilenc év, két év garancát vállalnak.

A megtakarításra jellemző, hogy a régi százvattos izzó fényereje 1000 lumen volt, a csereprogramban szereplő, a kiskereskedelmi forgalomban nem megvásárolható új izzó 9,3 wattot fogyaszt és 1500 lumen teljesítménye. A cégvezető elmondta: nincs konkrét üzleti haszon az ingyenes akcióban, mint energiakereskedőnek viszont a forgalommal arányos energia-hatékonysági programot kell megvalósítania. Ezt a lakosságra vetítik, energiatámogatás formájában.

Szabó Péter polgármester a tájékoztatón hangsúlyozta, hogy a város tíz százalékát érintő programot decemberben megismétlik azok számára, akik most nem regisztráltak. A kezdeményzés jól illeszkedik a város energia-megtakarítási programjába, ilyenek a hőszigetelési vagy napenergia-paneleket támogató pályázatok. További szavai szerint Paks folytatja az okosváros-fejlesztést, ezek sorában ott vannak az elektromos buszok rendszerbeállítása és további fejlesztése, a saját energia-tárolás és TOP Plusszos pályázatokon való részvétel.

Képünk: – Hegyi Istvánné átveszi az önkormányzati LEDcsere programban igényelt energiatakarékos izzókat Engertné Márkus Tekla titkársági referenstől a Csengey Dénes Kulturális Központban, 2023. május 22-én. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.  

PAKS-PRESS 2023. május 22., hétfő 12.30. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap