PAKS-PRESS – A paksi bővítéshez szükséges két nagy tömegű nukleáris berendezés egyike, a zóna-olvadékcsapda már elkészült, és mostanra a reaktortartálynak is megkezdődött a gyártása Szentpéterváron, ami igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából – jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

 A Roszatom gépgyártó részlege, az Atomenergomas szentpétervári üzemében megkezdődött azoknak az öntvényeknek a kovácsolása, amelyekből a Paks II. Atomerőmű 5. blokk reaktortartályát fogják elkészíteni. A tárcavezető arról számolt be, hogy a két legkritikusabb elem közül a zóna-olvadékcsapda már elkészült, amit az előzetes várakozásokat felülmúlva, már a nyáron Magyarországra szállítanak.     „Maga a művelet nem lesz egyszer, mivel a berendezés tömege tizenhat darab Airbus-utasszállítóéval egyezik meg.”-ismertette a miniszter.

Emellett jó hírnek, a paksi bővítés szempontjából igazi mérföldkőnek nevezte, hogy a tegnapi napon a másik hosszú gyártási idejű nukleáris berendezés, a reaktortartály készítése is megkezdődött Szentpéterváron. „A reaktortartály az atomerőmű azon része, ahol maga a láncreakció lezajlik, tehát a szíve az erőműnek, és Európa egyik legnagyobb automatizált kovácsüzemében, Szentpéterváron tegnap el is kezdődött a gyártás” – mondta.

„Ez hatalmas eszköz, 11 méter magas, 4,5 méter az átmérője, a falvastagsága 30 cm és 330 tonnás lesz a tömege, 600 tonna az öntvények tömege, tehát óriási munka. 12 ezer tonna nyomás alatt formálódik maga az eszköz, 60 évig minimum működőképesnek kell lennie 330 Celsius-fokban és 162 bar nyomás alatt” – tette hozzá Szijjártó Péter.

A miniszter szerint ez is tanúsítja, hogy a munkálatok menetrend szerint haladnak a paksi beruházással annak érdekében, hogy a következő évtized elején mindkét új blokkot a hálózatra lehessen kapcsolni. Aláhúzta: ezzel Magyarország hatalmas lépést fog tenni az energiaellátásának biztonsága terén.

Mintegy 600 tonnányi öntvényből készülnek el a majdani reaktortartályt alkotó részegységek

Ünnepélyes keretek között kezdődött meg az alkatrészek gyártása. A rendezvényen magyar részről Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója, Szabó Péter, Paks polgármestere, orosz oldalról Vitalij Poljanyin, a Paks II. Atomerőművet fővállalkozóként kivitelező Atomsztrojexport vállalat alelnöke, projektigazgató, illetve a reaktortartályt gyártó Atomenergomas részéről Andrej Szinyakov, a vezérigazgató első helyettese vett részt. 

A jövőben ezekből az öntvényekből készülnek el a VVER-1200 reaktortartályt alkotó hengeres részegységek, köztük az alsó és felső csonkgyűrű, amelyeknek megmunkálása után, azokat összehegesztve jön létre a reaktortartály. A kovácsolt részegységeket a szentpétervári gyárban készítik el, amely Európa egyik legnagyobb automatizált kovácsoló üzeme. A részegységeket ezután speciális, nagy méretű alkatrészek gyártására alkalmas karusszel esztergagépeken munkálják meg.

„Azon dolgozunk, hogy a 2030-as évek elejére hálózatra kapcsolhassuk az új blokkokat. Ennek érdekében párhuzamosan zajlik a munka a paksi telephelyen és onnan több ezer kilométerre, Szentpéterváron is. Fontos számunkra, hogy az öntési folyamat után testközelből láthatjuk a reaktortartály csonkgyűrűk gyártásának első szakaszát” – hangsúlyozta Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója.

„Jelenleg a VVER-1200-as blokkokkal megvalósuló Paks II. Atomerőmű építési területén befejeződött a résfal építése, folyamatban vannak a talajerősítési munkálatok a majdani 5. blokk területén, 2024 végére tervezzük az első adag beton beöntését az alaptestbe, ami az atomerőmű építésének kulcsfontosságú eseménye. Ezzel párhuzamosan a leendő atomerőmű fő berendezéseinek gyártási munkálatai folynak. A zónaolvadék-csapda már készen van, most pedig az 5-ös számú blokk reaktortartályának nyersdarabjait gyártjuk. Ezután következik a gőzfejlesztők, a térfogatkompenzátorok, a biztonsági rendszerek tartályai és a primer kör egyéb berendezéseinek gyártása”. A reaktorsziget primerköri berendezéseinek gyártását 2028-2029-re tervezzük, ekkora már befejeződnek a fő építési munkálatok – mondta Vitalij Poljanyin, a paksi fővállalkozó Atomsztrojexport vállalat alelnöke, paksi projektigazgató.

A Paks II. Atomerőmű reaktortartályának gyártása is jelzi a nukleáris iparban a korszerű technológiák alkalmazásával megvalósuló, nemzetközileg is piacképes fejlesztéseket.

„Az orosz gépgyártó ágazat ütemesen dolgozik a Roszatom állami vállalat megrendeléseinek teljesítésén. Jelenleg Szentpéterváron 9 VVER típusú nyomott vizes blokkok számára készülnek részegységek, illetve 5 RITM-200-as reaktorhoz is gyártanak alkatrészeket, amelyek a távol-keleti Bajmszkoje érclelőhelyet elektromos energiával ellátó újabb úszó atomerőművek „szívét” képezik majd. Ugyancsak készülnek a legújabb, jakutföldi szárazföldi kis moduláris atomerőmű számára reaktor részegységek – hangsúlyozta Igor Kotov, az Atomenergomas, a Roszatom gépgyártó részlegének vezérigazgatója.

Az Atomenergomas szentpétervári üzemében 2024 és 2026 között reaktorok, gőzfejlesztők, térfogatkompenzátorok, biztonsági rendszerekhez tartozó tartályok és más primer köri berendezések részegységei készülnek. A mai nap folyamán még egy nagy projekt, a Paks II. Atomerőmű számára kezdődött meg az atomreaktor gyártása. Az üzemeink áttörést jelentő technológiai megoldásai lehetővé teszik, hogy határidőre elkészüljenek a legmagasabb biztonsági és minőségi követelményeknek megfelelő termékek – tette hozzá a Roszatom gépgyártó részlege, az Atomenergomas vezetője.

Elkészült a Paks II. beruházás első nagyberendezése, az 5. blokk zónaolvadék-csapdája is. A 730 tonnás berendezés vízi úton érkezik a paksi telephelyre. A berendezés egy harmadik generációs speciális biztonságnövelő megoldás, amit az orosz mérnökök fejlesztettek ki – írta meg az Építőkre hivatkozva az Index.

A Pakson épülő VVER–1200 blokktípust több passzív biztonsági rendszerrel látják el, és a Magyar Építők most azt írja, hogy rövidesen vízi útjára indul Paks II. történetének első elkészült nagyberendezése, az 5. blokk zónaolvadék-csapdája.

A szakportál arra is kitér, hogy a passzív biztonsági rendszerek nem igényelnek emberi beavatkozást és külső energiaforrást. Funkciójuk teljesítését egyszerű fizikai folyamatok biztosítják, és ezek az aktív biztonsági rendszerek meghibásodása esetén, azok helyébe lépve biztosítják a hűtést.

Ez egy olyan speciális tartály, amely a reaktortartály alatt helyzkedik el és képes annak sérülése esetén a zónaolvadék befogására. Az olvadékcsapda acéltartálya szükség esetén kívülről bóros vízzel hűthető. Majd azt is részletezték, hogy a berendezés a továbbfejlesztett harmadik generációs VVER–1200 típusú blokkok egyik speciális biztonságnövelő megoldása. Az orosz mérnökök által kifejlesztett, innovatív berendezés a reaktortartály alatt fog elhelyezkedni, és alkalmas lesz annak sérülése esetén a zónaolvadék befogadására.

Az leszögezhető, jelentős mérföldkő a Paks II. projekt történetében, hogy elkészült az 5. blokk zónaolvadék-csapdája, ami az atomerőmű legnagyobb tömegű berendezése: súlya több mint 730 tonna, magassága pedig meghaladja a 15 métert. A tömege miatt a csúcstechnológiájú eszköz vízi úton érkezik majd a paksi telephelyre.

Képünk: A Paks II. projekt megvalósításának egy újabb nagyon fontos mérföldkövéhez, történelmi pillanatához érkeztünk, hiszen a Roszatom Szentpétervár melletti, kolpinói üzemében megkezdődött a Paks II. Atomerőmű egyik „szívének”, az első csúcstechnológiás VVER-1200 típusú reaktortartály gyártása. Maga a reaktortartály és a VVER-1200 típusú egység egy igazi mérnöki remekmű – írja a a képet közösségi oldalán megosztó Hárfás Zsolt atomenergetikai mérnök.

Külső borítókép: Kóti Lóránt Roszatom budapesti irodája – közlemény. +++

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap