PAKS-PRESS – A tárgyalt napirendekől tájékoztatott  a testületi ülés után Szabó Péter polgármester hivatalában, csütörtökön.

Mint azt már tegnapi kiadásunkban megírtuk, a napirendi pontok tárgyalása előtt Heringes Anita, a baloldali Paksi Deák Ferenc Egyesület (PDF) frakció vezetője a költségvetés elkészítése okán kettős mércéről beszélt. Kifogásolta, hogy a frakció javaslatait figyelmen kívül hagyják. A polgármester válaszában kifejtette, a 2022-re vonatkozó javaslat a tavalyi előterjesztésükhöz is hasonlóan nem más, mint olyan ötletbörze, amely többségében utcafelújítások felsorolását tartalmaza, több tizmilliárdos nagyságrendben. – Ez egy teljes városi költségvetés esetében kevés ahhoz, hogy érdemben figyelembevehető legyen – mondta.

A települési rendezési eszközök módosítása öt tételben volt napirenden a testületi ülésen, forráshoz jutott a város beruházások-fejlesztések tekintetében és működési célú kiadások csökkentése is lehetséges – tájékoztatott a polgármester. Szavai szerint a PIP Nonprofit Kft. kérelmei között szerepelt a lakhatási és a majdani, hozzájuk tartozó egészségügyi ellátási központ kialakításának köre, a hatos út négysávosításának programja. Az M/6 és a hatos út összekötő út, valamint nyugati elkerülő út partnerségi vélményezéséről tárgyaltak, és elfogadták a települési tanulmánytervet.

Tízmillióról, harmic millió forintra emelték a zökkenőmentes átalakulás érdekében Paksi Fejlesztési és Vagyongazdálkodási Zrt tőkéjét, mert a későbbi holdingosítás folyamán a paksi önkormányzati cégeket ide sorolják.  

Szabó Péter a továbbiakban a testületi ülés fontos anyagai között említette, hogy az önkormányzat pályázatokon való részvétellel tovább gyarpodhat. Ezek között olyan tételek szerepelnek, mint a feladatellátást segítő részlet, amelyben például az Építők útja 470 méteres járdaszakasz teljeskörű felújítása történhet meg, a támogatás 50 százalékos intenzitása várató. Kifejtette, hogy a döntést a műszaki osztály javaslata alapján tették meg. Kudorné Szanyi Katalin (PDF) a körzet képviselője kérte, hogy a másik oldal felújításáról is gondoskodjanak, tekintettel arra, hogy egy rész csapadékvíz elvezetés miatt terhelt. A polgármester erről úgy vélekedett, hogy ez az éves képviselői keretből megoldható.

Egy másik pályázat alapján, a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány 13 millió forint értékben járul hozzá a gyapai közösségi ház klubtermének teljes körű felújításához  és akadálymentesítéshez. Az önkormányzat ehhez a költséghez további 5 millió forinttal járul hozzá.  

Az önkormányzati működési célok megvalósításához Társadalmi Ellenőrző Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) támogatásként 109 millió forintot ad.

Döntött a testület arról is, hogy a Közlekedési Kft-ben az ügyvezető Szabó Zoltán szerződését három hónappal meghosszabbítja.

Képünk: Testületi ülés: az Építők útja 470 méteres járdaszakasz teljeskörű felújítását tervezik. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.

PAKS-PRESS 2022. január 27., csütörtök 10:15. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap