PAKS-PRESS – Tavaly visszafogottabb volt az értékesítés, mint 2022-ben, közel hetven százalékról beszélhetünk és az árak is csökkentek, de a paksi cégünktől már az idén is várunk fellendülést, részben a város lélekszámának emelkedésétől, részben a Duna híd megnyitásától is – mondta Barta József, a Barta Cégcsoport és Avis Autókölcsönző tulajdonosa egy konferencián, szerdán.

Az „Mobilitás és Mesterséges Intelligencia” címmel megrendezett tanácskozás és kerekasztal beszélgetés a legújabb fejlesztések és trendek bemutatására összpontosítva várta az érdeklődőket Fiatal Vállalkozók Szövetsége Tolna vármegyei konferenciáján, ahol közel félszázan jelentek meg.

– A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ) mint érdekvédelmi szervezet, azért jött létre, hogy érdemi segítséget nyújtson a 18 és 35 év közötti vállalkozók és a vállalkozó kedvű fiatalok számára. Erről dr. Barta Anita, 2022-ben az Év fiatal vállalkozója Különdíjasa, a FIVOSZ Tolna vármegyei elnöke beszélt. Mint mondta, hagyományteremtő szándékkal rendezték meg a konferenciát, a fiatal vállalkozókat várják, többek között a kapcsolatépítés okán, a következő hasonló tanácskozásra, közösségépítésre is.

Dr. Barta Anita elmondta azt is, hogy rövidesen egy delegáció tagjaként Kínába utazik, ahol egy autós rendezvényt látogat meg. Hozzátette, büszkék lehetünk arra, hogy Magyarország autó-és alkatrészgyártásban már nagyhatalom, hogy elindult az autós fejlődés az elektromosság terén. – Izgalmas évre számítunk – jegyezte meg.

Barta József, a Barta Cégcsoport és Avis Autókölcsönző tulajdonosa a konferencián a vállalkozása kezdeteiről, cégének alapításáról a 90-es évektől, a nehézségekről, sorsfordító életeseményeiről is beszélt a hallgatóság előtt. A Paks-Press Hírügynökségnek kifejtette: a 2022-es év erős volt, tavaly ennek csak a hetven százaléka volt a piacképesség. Úgy vélekedett, hogy az idei év hasonló lesz, sőt az árak csökkentek. Jelezte, hogy

az uniós klímacélkitűzések nem a hagyományos személyautók gyártásának tervezett leállításával érhetők el, a nagy autók inkább környzetszennyezők.

Nánai Balázs, a Magyar Suzuki Zrt. Mobilitási Szolgáltatás részlegének vezetője betekintést adott a Suzuki gyár szerepéről Magyarországon és világszerte, az izgalmas fejlesztésekről, az elektromos autós irány kérdéseiről, az önvezető autók kérdéséről. A konferencáról szólva azt mondta, általában hasznos információkra számíthat, aki eljön.

Ami a Suzuki gyártás aktuális helyzetét illeti, hagsúlyozta, hogy továbbra is erős piaci versenyben a második helyen álltak. Szavai szerint az Scross volt a legnépszerűbb. Ismertette: a Suzuki népautó jellege megszűnik, egy új Swift jelenik meg a piacon, amely az ár-érték arányban jó. A városi kisterepjárók jól értékesíthetők, 2025-ben pedig B kategóriás városi telepjáró elektromos autó elérhető lesz. Sokat várnak Suzuki applikációtól, amely nagyon értékes információkkal és szolgáltatásokkal bír.  

Aláhúzta: amikor marketing célokról beszélünk, tudni kell, hogy a fiatalok már nem akarnak annyira autót maguknak, mint korábban, a közösségi közlekedés, vagy roller, vagy kerékpár a választott közlekedési eszköz. A mobilitásuk igy is megmarad, miközben jelentős összeget takarítanak meg, vagy más célokra fordítják pénzeszközeiket.

Nánai Balázs összegezte: 41 piacon van jelen a cég Európában, kis autókat gyártanak, de a legnagyobb piac India, ahol az eladások listavezetője a Suzuki Maruti. Ami Magyarországot illeti, az esztergomi gyár mellett egy napelemparkot adtak át és ezzel jelentős lépést tettek a karbonsemlegesség felé.

A „Mobilitás és Mesterséges Intelligencia” címmel megrendezett tanácskozáson jelen volt – mások mellett -,  Inotay Petra a FIVOSZ kuratóriumi elnöke, Mózsa Ferenc, az Impressive.hu Kft alapító tulajdonosa, dr. Tordai István a SportVerda producere és műsorvezetője, Mrázik Csaba FIVOSZ Baranya vármegyei elnöke, a Vesta Home Ingatlan tulajdonosa.  

Az előadások után kerekasztal beszélgetést tartottak.

Képünk: dr. Barta Anita Tolna vármegyei elnök, a Mobilitási Bizottság országos elnöke mond köszöntőt a Fiatal Vállalkozók Szövetsége (FIVOSZ) tanácskozásán a szekszárdi Bodri Pincészet konferenciatermében, 2024. február 28-án. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter. 

PAKS-PRESS 2024. február 28., szerda 21:55. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap