PAKS-PRESS – A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

A Paks nyerte a kupadöntőt Bognár György vezetőedző csapata sokáig emberhátrányban hősiesen védekezve mentette hosszabbításra a finálét – az FTC még büntetőt is hibázott -, melyet aztán a ráadásban a 31. születésnapját egy napja ünneplő Papp Kristóf fejese döntött el a 98. percben, a slusszpoént pedig Haraszti Zsolt üres kapus gólja jelentette közvetlenül a lefújás előtt.

A Paks története legnagyobb sikerét érte el, mert ez az első rangos trófeája – egyúttal a Magyar Kupa huszadik győztese -, miután 2011-ben a bajnokságban, két éve pedig a kupasorozatban lett ezüstérmes. Diadalával a következő idényben az Európa-liga selejtezőjében szerepelhet, míg a Konferencia-ligában a Fehérvár és a Puskás Akadémia indulhat majd a bajnokság alapján.

MOL Magyar Kupa, döntő: Paksi FC-Ferencvárosi TC 2-0 (0-0, 0-0, 1-0), hosszabbítás után.

Puskás Aréna, 51 900 néző, v.: Berke. Gólszerzők: Papp (98.), Haraszti (122.) Piros lap: Vécsei (38.), illetve Abena (76.), Sárga lap: Kinyik (16.), Könyves (45.), Osváth (113.), Szappanos (117.), illetve Abena (45., 76.), Botka (90.), Szevikjan (111.)

Paksi FC: Szappanos – Vas, Kinyik, Lenzsér – Osváth, Windecker (Szabó B., 86.; Mezei, 118.), Papp K., Vécsei, Szabó J. – Hahn (Böde, 72.), Könyves (Balogh B., a szünetben; Haraszti, 120.)

Ferencvárosi TC: Varga Á. – Botka, Abena, Cissé, Civic (Ramírez, a hosszabbítás előtt) – Maiga (Loncar, 59.), Ben Romdhane (Kodro, 55.) – Traoré, Abu Fani, Marquinhos (Zachariassen, 82.) – Varga B. (Lisztes, 82.; Szevikjan, 100.)

Bár a beharangozott telt ház nem jött össze, így is rekordot jelentő 51 900 néző volt kíváncsi a MOL Magyar Kupa döntőjére, amely ennek megfelelően remek hangulatban kezdődött a Puskás Arénában. A fővárosi drukkerek az egyik kapu mögötti lelátó első két szintjét zöld-fehér színekbe borították, egyúttal kirajzolódott a „Hajrá Fradi” felirat.

A meccs nagy ferencvárosi rohamokkal kezdődött, a válogatott Európa-bajnoki keretébe behívott Szappanosnak már az első percben dolga volt, Abu Fani lövésénél pedig ő is csak nézte, amint a labda elsüvített a jobb kapufa mellett. A paksi kapus az első tíz percben még védte Traoré lövését és ziccerét is. Ezt követően a Paksnak sikerült stabilizálnia a játékát, mert bár továbbra is fölényben futballozott a riválisa, de helyzetei már csak elvétve voltak. Fokozatosan egyre kiegyenlítettebbé vált a mérkőzés, a Paks először szűk félóra után veszélyeztetett, amikor Könyves bombáját Varga Ádám ütötte a keresztléc fölé. A Ferencváros majdnem mégis ebben a periódusban szerzett vezetést, ugyanis Szabó János kezezéséért a videobíró segítségével büntetőt ítélt Berke, de a gólkirály Varga Barnabás bal oldalra tartó lövését hárította Szappanos, majd a kipattanónál Traoré próbálkozását is. Szögletet követően pedig Varga remek fejesét tolta ki az ihletett formában védő Szappanos, akinek köszönhetően ugyan eredményben nem került hátrányba a Paks, létszámban viszont igen, mert a korábbi ferencvárosi játékos, Vécsei utolsó emberként fellökte a kiugró Traorét.

A második játékrész a fővárosi szurkolók pirotechnikai show-jával és az emberelőnyben futballozó csapatuk fölényével indult, utóbbi viszont teljesen meddőnek bizonyult, mert a kapujuk elé betömörülő paksiak szervezett védekezéssel őrizték a döntetlent. Térfélcserét követően a 62. percig kellett várni az első igazán komoly lehetőségre, de Varga Barnabás kiugrásakor ismét Szappanos védett bravúrral. Ezt leszámítva a fővárosi együttes teljesen hatástalan volt az óriási lelkesedéssel és önfeláldozóan védekező ellenféllel szemben. A folytatásra ráadásul kiegyenlítődött a létszám, mert második sárga lapjával Abena is a kiállítás sorsára jutott, ugyanakkor ettől nem változott a játék képe: a Ferencváros támadott, a Paks védekezett. Egyik csapat sem tudott újítani a hajrára, csupán a fővárosiak előtt adódott egy újabb ziccer, de Traoré ezúttal sem tudott túljárni Szappanos eszén, Zachariassen pedig lesről szerzett gólt, így jöhetett a hosszabbítás.

A ráadás elejét felpörgette a Ferencváros, próbált nagyobb iramot diktálni, azonban nem sikerült betalálnia, öt perc után rendezte a sorait a Paks, majd egy jobb oldali szöglet után Papp közeli fejesével váratlanul előnybe került. A Tolna vármegyei gárda ezt követően folytatta áldozatkész és hősies védekezését, mellyel rászolgált a történelmi diadalra, miután törekvéseit siker koronázta és Szappanos vezérletével megóvta kapuját a góltól 120 percen át, melyből 38-at emberhátrányban küzdött. A slusszpoén sem maradt el, mert az utolsó ferencvárosi szögletnél előrehúzódott Varga Ádám, így közvetlenül a lefújás előtt Haraszti üres kapus góllal koronázta meg a bajnokságban második helyen álló Paks egész éves remek teljesítményét. 

Két büntetőt kihagyott, de győzött és ezüstérmes a Paks

PAKS-PRESS – A friss Magyar Kupa-győztes Paks két büntetőt is kihagyott, de 2-1-re legyőzte szombaton az élvonaltól búcsúzó, vendég Kisvárdát a labdarúgó OTP Bank Liga 33., utolsó fordulójában, ezzel ezüstérmesként zárta az idényt, 2024. május 18-án, szombaton.

A tolnai klub beállította története legjobb eredményét, a 2011-es szezon után végzett ismét a második helyen és az Európa-liga selejtezőjében lesz érdekelt a nyáron.

OTP Bank Liga, 33. forduló: Paksi FC-Kisvárda Master Good 2-1 (1-0)

Paks, v: Andó-Szabó. Gólszerzők: Mezei (34.), Hahn (84.), illetve Spasic (91.) Sárga lap: Szabó B. (50.), illetve Melnyik (38.), Cipetic (72.), Matic (78.), Ilievszki (82.)

Paks: Szappanos – Vas, Kinyik, Lenzsér – Kovács K., Mezei (Horváth K., 88.), Vécsei (Hahn, 76.), Haraszti, Silye (Kocsis B., 88.) – Szabó B. (Papp K., 64.), Könyves (Böde, 64.)

Kisvárda Master Good: Kovács M. – Stefan (Cipetic, a szünetben), Lippai, Jovicic (Széles, a szünetben), Körmendi – Melnyik (Osztrovka, 81.), Matic – Navratil, Makowski, Camaj (Spasic, 71.) – Mesanovic (Ilievszki, 71.)

A mérkőzés előtt Böde Dániel és Szabó János közösen felmutatta a közönségnek a Magyar Kupát.

A találkozót a kezdetektől a hazaiak irányították, a vendégek a kontra lehetőségére vártak. Sok ilyen nem akadt, de amikor igen, Szappanos a helyén volt és hárított. A Paks a 19. percben büntetőhöz jutott, miután a 16-oson belül cselezgető Könyvest Lippai megrúgta. A 11-est a sértett végezte el, de jobb alsó sarokra tartó lövést Kovács Marcell védte. Ami nem sikerült büntetőből, az negyedórával később összejött akcióból: a továbbra is fölényben játszó házigazdáknál Mezei lecsapott egy kipattanó labdára, és 15 méterről nagy gólt lőtt. A szünet előtt megduplázhatta volna előnyét a Paks, de Szabó Bálint lövése kijött a keresztlécről.

A fordulás után egy ideig nem változott a játék képe, többnyire a kisvárdai térfélen pattogott a labda. Egy idő után aztán a paksiak átadták a területet a vendégeknek, akik azonban ezzel nem tudtak élni, nem jelentettek veszélyt a kapura, a lövéseik pontatlanok voltak. A hajrához közeledve aztán ismét 11-est rúghatott a hazai csapat, miután a 473. élvonalbeli mérkőzésén játszó Böde passza után Harasztit buktatták. Ezúttal, a 79. percben Hahn állt a labda mögé, de csúnyán fölé lőtt. Az újabb kihagyott büntető nem bosszulta meg magát, sőt Hahn néhány perc múlva javított, lezárva ezzel a mérkőzést. Spasic a ráadásban még szépített, de ez már nem befolyásolta a három pont sorsát. (mti)

Paks ünnepelt, miután Magyar Kupa győztes és a nemzeti bajnokságban ezüstérmes lett a Paksi Fc.

Paks lakótelepének belvárosában, az Atom téren rendeztek nagyszabású ünnepséget késő este, amikor többszázan jöttek el, hogy találkozhassanak a csapat tagjaival. Szabó J. és Böde Dániel  labdarúgók a Magyar Kupát felhozták az Atom téren felállított, rögtönzött színpadra, 2024. május 18-án. A paksi labdarúgás történte eddigi legnagyobb sikerét érte el. A ünneplők között beszédet mondott Szabó Péter polgármester, aki megköszönte a paksi labdarúgás minden résztvevőjének, a játékosoknak, a vezetőknek, a szurkolótábornak azt az élményt, amellyel Paksot megajándékozták. A jelenlévők sokáig ünnepeltek, énekeltek, füstgyertyákat gyújtottak, a gyerekek pedig ipari mennyiségben gyűjtötték az autogrammokat, mezekre, képekre.

– „Az este soha nem ért véget” – énekelte a sokaság. +++

Képünk: A közszemlére tett MOL Magyar Kupa a Paks otthonában, a Fehérvári úti stadionban Paksi FC-Kisvárda Master Good méközés előtt, 2024. május 18-án. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.

PAKS-PRESS 2024. május 21., kedd 09:30. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap