PAKS-PRESS – A magyar és világ más vezető politikusai részvétüket fejezték ki a csütörtökön elhunyt II. Erzsébet halála miatt. Pénteken délben egy órán keresztül II. Erzsébet tiszteletére szólnak a harangok az Egyesült Királyságban.

– A nőtől, az édesanyától, a királynőtől, az európai államfőtől búcsúzunk – közölte a köztársasági elnök II. Erzsébet királynő, az Egyesült Királyság uralkodójának halálhírére reagálva csütörtök este a Facebook-oldalán. Novák Katalin azt írta: mély megrendüléssel értesült II. Erzsébet királynő haláláról, egyúttal őszinte részvétét fejezte ki a királyi család tagjainak: szomorú szívvel és tisztelettel búcsúzunk a XX. századi brit és európai történelem egyik legmeghatározóbb alakjától.

A köztársasági elnök a Twitter-oldalán angol nyelvű bejegyzésében a többi között azt írta: II. Erzsébet „élete áldás volt, emléke kincs”, hozzáfűzve, rendíthetetlen szolgálata és méltóságteljes jelenléte mindenki tiszteletét kivívta szerte a világon.

Brit kollégájának, Liz Trussnak írt gyásztáviratban fejezte ki részvétét Orbán Viktor. „Nagy fájdalommal és szomorúsággal hallom, hogy Őfelsége II. Erzsébet királynő elhunyt. Elkötelezettsége és szolgálata az Egyesült Királyságért példa mindannyiunk számára”. Hozzátette: mindig szeretettel fogunk emlékezni Őfelsége magyarországi látogatására, amely tovább erősítette kapcsolatainkat. „Gondolataink és imáink Önnel és az Egyesült Királyság népével vannak” – zárta levelét. 

Washingtonban a Fehér Ház által kiadott közleményben azt írták, a királynő hozzájárult a brit-amerikai kapcsolatok elmélyítéséhez, Capitoliumon félárbocra eresztették az amerikai nemzeti lobogót a királynő iránti tisztelet jeléül.

Részvétét fejezte ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az új brit királynak, III. Károlynak csütörtökön az eddigi uralkodó, II. Erzsébet királynő halála miatt.

Fülöp belga király és felesége, Matild királyné, az Európai Unió, a NATO és Belgium választott vezetői is részvétüket fejezték ki. Horvát és szlovén vezetők csütörtök este részvétüket nyilvánították.

Több bukaresti állami vezető és a brit uralkodóházzal rokoni kapcsolatot ápoló román királyi család feje is részvétüzenetben fejezte ki együttérzését. Halálhírére rendkívüli személyiségként, egyedülálló államfőként, dicsőséges örökséget hátrahagyó uralkodóként tisztelegnek az izraeli vezetők II. Erzsébet emléke előtt.

Erzsébetet életének 97., uralkodásának 71. esztendejében érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában. Halálának pillanatától elsőszülött fia, a 73 esztendős eddigi trónörökös, Károly a brit uralkodó, aki III. Károly néven lépett az Egyesült Királyság trónjára – közölte csütörtök este a Clarence House, a trónörökös londoni hivatala.

PAKS-PRESS 2022. szeptember 9., péntek 08:05. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap