PAKS-PRESS – A versenyképesség mellett zöld szempontok szerinti fenntarthatóságot tekintjük célunknak, a megújuló, körforgásos, a környezetvédelmre sokkal jobban odafigyelő mezőgazdaság a célunk, hogy egészséges, minőségi áruval tudjuk ellátni a fogyasztókat – mondta dr. Nagy István agrárminiszter a Pannonia Bio élelmiszeripari, mezőgazdasági és energetikai termékeket gyártó vállalkozás tízéves jubileumi rendezvényén, csütörtökön.

A támogatás biztosítása jó úton halad, készülnek az EU-s pályázatok – fogalmazott. Hozzátette, tíz év, jelentős tényező egy vállalat életében, a Pannonia Bio magabiztosan haladt előre a gyorsan változó világban. A miniszter további szavai szerint, hogy „mit hoz a jövő, azt nem tudjuk, de az irányokat ismerjük: ezek az agrármodernizáció, a digitalizáció, a klímastratégia, energiallátás, az élelmiszer-biztonság megerősítése, az önelláltás és a minél nagyobb hozzáadott érték alkalmazása.”

Mint az a tanácskozáson elhangzott: hazánk és Dunaföldvár az európai gabona-biofinomítás epicentrumává vált az elmúlt 10 évben, a gabonalapú fehérjeinnováció élére állt a Pannonia Bio. Európa legnagyobb biofinomítója, még idén üzembe helyez két növényifehérje-gyártósort: egy 60.000 tonna árpafehérjekoncentrátum- és egy 20.000 tonnakukoricafehérjekoncentrátum-kapacitásút, további bővítési tervekkel.

A kiváló minőségű növényifehérje-koncentrátumok és -izolátumok iránt egyre nagyobb a kereslet Európában azokon a piacokon, amelyeket az európai étrend fokozatos változása határoz meg. Eddig a költséghatékony módon előállított, kiváló minőségű, „tiszta címkével” ellátott, GMO-mentes és nem egzotikus növényi fehérjék hiánya korlátozta mind e termékek piacának bővülését, mind a fair elosztást. Ismertették: a Pannonia Bio növényifehérje-koncentrátumai ennek megfelelően fontos építőkövei lesznek az európai piacnak, ráadásul ezekhez a következő években hasonló új termékek is csatlakoznak. A növényi fehérjék előállítása évek óta stratégiai fontosságú terület Dunaföldváron, az egyre növekvő élelmiszeripai igényeket szem előtt tartva.

Hódos Ferenc, a Pannonia Bio stratégiai igazgatója felszólalásában kiemelte: – Évekkel ezelőtt több cégbe és a saját K+F tevékenységünk fejlesztésébe fektettünk be, amivel a gabonalapú fehérjeinnováció élvonalába kerültünk. Ismertette: a Pannonia Bio termékeivel jelentős léptékben jelenik meg ezen a piacon; az új árpafehérje-üzem a világ 10 legnagyobb ilyen ipari létesítményének egyike.  

– A Pannonia Bio fehérjetermékei számos élelmiszer-kategóriában felhasználhatók, például rágcsálnivalókban, pékárukban, reggelizőpelyhekben, tej- és húshelyettesítőkben. A termékek a jövőben az egész Európai Unióban elérhetőek lesznek az élelmiszeripari vállalatok számára – jelentette ki a Pannonia Bio stratégiai igazgatója.

Képünkön: Dr. Nagy István agrárminiszter felszólal a Pannonia Bio élelmiszeripari, mezőgazdasági és energetikai termékeket gyártó vállalkozás tízéves jubileumi rendezvényén, 2022. szeptember 29-én. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.

PAKS-PRESS 2022. szeptember 29., csütörtök 18:00. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap