(PAKS-PRESS) – A vidékfejlesztési forrásoknál a nemzeti társfinanaszírozás mértékét a magyar kormány 17,5 százalékról 80 százalékra emelte, ez 4265 MRD tényleges összeget jelent fejlesztésekre, ez háromszor nagyobb összeg a korábbinál – mondta az agrárminiszter egy lakossági fórum után tartott sajtótékoztatóján Dunaföldváron, csütörtökön.

Nagy István, Süli János miniszter utolsó kampányállomásán, az új közös agrárpolitika kezdő szakaszán találkozott népes számú hallgatósággal. Ismertetése szerint most éppen nyitott az állattenyésztési telepek korszerűsítési pályázat, amely két MRD forint erejéig támogat teljes telepmegújulásokat.

– Kezdődnek az élelmiszeripari pályázatok, és márciusban eredményt hirdetünk az agrárkörnyzet-gazdálkodási –és ökopályázatokon, ezekre 500 MRD forint jut. Szándékunk, hogy a gazdákat arra is késztessük, ne csak mennyiségre, hanem a környzetük minőségének a megőrzésére is figyeljenek. Ezért az agrártámogatásokat 46 százalékkal, az ökopályázatokat 64 százalékkal emeltük meg – mondta. 

A Paks-Press kérdésére válaszolva a mezőgazdasági szezon kedetén, az utóbbi napokban tapasztalt üzemanyag-felvásárlások ügyében aláhúzta: az a célunk, hogy mindenki megfelelő mennyiségű üzemenyaghoz jusson és zavartalan maradjon az ellátás. Hozzátette, a gazdák továbbra is rezsicsökkentett áron jutnak hozzá a gázolajhoz, ezt a továbbra is fentmarad.

Nagy István közel egy hete jelentette be, hogy az ukrajnai háború rendkívüli helyzetet teremtett az európai és a magyar élelmiszer-gazdaságban, hiszen Ukrajna az Európai Unió negyedik legnagyobb élelmiszer-beszállítója. – Ezért a magyar kormány, felelős döntést hozott a hazai ellátás biztonságának fenntartásáért – közölte az agrárminiszter. Szavai szerint a gabonapiaci árak és a takarmányárak radikálisan megemelkedtek a piacról kieső ukrán termények miatt, emellett a hiánytól való félelem következtében jelentősen nő az igény a magyar mezőgazdasági termények külföldi felvásárlása iránt is.

Hangsúlyozta, hogy meg kell védeni a magyar gazdákat és a magyar családokat a gazdasági, ellátásbeli problémáktól, hozzátéve, ez a kormány fő feladata. Ezért – különös tekintettel a hazai állattartókra, az állatállomány takarmánnyal ellátására és a hústermelésre – a kormány döntése értelmében 2022. május 15-ig minden, Magyarország területéről külföldre kivinni kívánt búzát, rozst, árpát, zabot, kukoricát, szójababot és napraforgót a kivitelt tervező személynek vagy vállalkozásnak előzetesen be kell jelentenie a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih).

Hozzátette, amennyiben a bejelentett mezőgazdasági termény kivitele veszélyeztetné vagy kockáztatná a hazai ellátás biztonságát, az állam élhet elővásárlási vagy vételi jogával.

Nagy István röviden kitért arra is, egyre több igény mutakozik a termőföldekre telepíthető napelemekre, de rendezőelv, hogy nem változtatható meg a termőföld besorolása.    

A sajtótájékoztatón Süli János miniszter újságírói kérdésre elmondta: a kampánykörútja végéhez közeledik, több mint harminc településre látogatott el, mindenütt nagy érkelődést tapasztalt. Az emberekkel való találkozásokon arról győződött meg, hogy a régióban még nagyon sok feladat várat magára, folytatni kell az útfelújítási programokat. Dunaföldvár térségében 292 milliós külterületi felújítás következik, a régióban megvalósult felújítás értéke eléri a 1,9 MRD-ot. Földváron jelentős támogatást kapott a papír és a gabonaipar – mondta el.

PAKS-PRESS 2022. március 11., péntek 08:10 +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap