PAKS-PRESS – Nagy Márton holnaptól az újraszervezett gazdasági kabineten keresztül ügydöntő jogkörrel rendelkezik a kormányon belül a paksi atomerőmű két új blokkja tervezésért, megépítéséért és üzembe helyezésért.

December 7-től átalakulnak a kormánykabinetek – derül ki a Magyar Közlönyben megjelent, Orbán Viktor miniszterelnök szignójával ellátott határozatból. A döntés értelmében ezentúl csak Stratégiai Kabinet, Gazdasági Kabinet, és Nemzetpolitikai Kabinet lesz. A miniszterelnök politikai igazgatója, Orbán Balázs tagja lesz mind a három kabinetnek. Továbbá a Gazdasági Kabinet a Növekedési és Versenyképességi kabinettel gyakorlatilag összeolvad.

A gazdaságot érintő minden kérdés a továbbiakban a Gazdasági Kabinetbe összpontosul, amelynek vezetője – Orbán Viktor döntése szerint -, a gazdaságfejlesztési miniszter, Nagy Márton lesz.

Nagy Mártonhoz kerültek a legfontosabb területek, a hivatalos értesítő több mint 60 főbb területet nevesít. A tárcavezető a teljesség igénye nélkül a gazdasági kabineten keresztül ügydöntő jogkörrel rendelkezik a kormányon belül, olyan lényeges területeken, mint az adópolitika, az államháztartás, az állami beruházások, az állami vagyon felügyelet, az energiapolitika, a paksi a tomerőmű két új blokkja tervezése, megépítése és üzembe helyezése, a gazdaságfejlesztés.

A rendelet 2023. december 7. napján lép hatályba. 

Kormányzati Tájékoztatási Központ szerdai közelménye szerint a kormány Varga Mihály pénzügyminiszter vezetésével Költségvetési Munkacsoportot hozott létre, a munkacsoport feladata a költségvetés egyensúlyának szigorú védelme. A fegyelmezett gazdálkodás érdekében a munkacsoportot vezető pénzügyminiszter erős jogkört kap, akár vétójoggal is élhet. A munkacsoport jóváhagyása nélkül semmilyen javaslat nem kerülhet a kormány elé.

Képünk: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. Fotó: MTI/Mónus Márton.

PAKS-PRESS 2023. december 6., szerda 13:30. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap