PAKS-PRESS – Túl van a város kórusa a Paksi Városi Vegyes Kar a fennállásának negyvenötéves évfordulója alkalmából a Paksi Jézus Szíve katolikus templomban rendezett nagyszabású jubileumi koncertjükön. A Szekszárdi Kamarazenekarral erősített koncerten klasszikus és modern művek is felcsendültek. Arról, hogy miként jutott az egykori munkáskórusból verbuválódott közösség a fesztiválkórus minősítés célkitűzéséig, a 2020 szeptemberétől vezénylő Babanyecz László karnaggyal és Harmat Gabriellával, a kórus tagjával az utolsó próbák egyikén beszélgetünk.

Az evangélikus templom egykori iskolája az egyik legjobb helyszíne a beszélgetésnek és az azt követő próbának. A terem még akkusztikusan sem rossz, a környezet puritánsága jól idézi a kezdeteket. Az idő –és zenei fejlődéstörténet a kórus honlapján is megtalálható, hivatalosan negyvenhét tagot számlál az 1977-ben alakult kórus, amely 1996 óta egyesületi formában működik. Lassan már három generáció küzdött meg a tanulható kottaolvasással. Azonban a korfa még ma is a középátlag felett van. 

– Ahogy öregszik az ember, az énekhangon fog az idő, mélyül a hang – mondja a karnagy, Babanyecz László, akinek minden dolga, hogy az amatőr éneklőkből olyan erőt kovácsoljon, hogy az elismerés ne maradjon el. – De minden szólam benne van – teszi hozzá gyorsan. Három jelentős eredményről is beszámol, 2005-ben Fesztivál kórus és városi Pro Urbe-díj, 2019-ben nemezetközi versenyen legjobb kilences fokozatú ezüst diploma egyelőre a büszkeség.

Kiemelkedő szerepe volt a megtett úton a valamikori elnököknek, Harmat Bélának, Rauth Jánosnak, Vajda Tibornak, Nikl Mártának és karnagyoknak.  Károly János vezényelte leghosszabb ideig a kórust. Az 1977-ben a régi népi együttesben táncolókból, pedagógusokból, atomerőműben dolgozókból alakult Paksi Munkáskórust Karszt János szervezte össze. A városvezetés nagyon akart egy kórust.

Károly Jánost, aki akkor a népi együttes művészeti vezetője volt, és magánszorgalomból éppen elvégezte a karnagyképzőt, felkérték, hogy legyen az újonnan alakuló városi énekegyüttes karnagya. Az ideiglenesnek induló egy éves megbízásból 20 évnyi kemény munka lett – idézik fel a múltat. Hozzáteszik a gyors sikerekben része volt Újváry Erikának is, aki másodkarnagya, szólamvezetője és zongorakísérője volt a kórusnak.

Simon Péter, aki a Pro Artis Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, 10 évig, 1997-től 2007-ig vezényelte a vegyes kart. Az ő irányítása alatt az együttes elsőként kapta meg a Fesztiválkórus minősítést, majd 2005-ben Olaszországban ezüst diplomával értékelték a formációt, és ugyanebben az évben a Simon Péter vezette éneklő közösség Paks Város Önkormányzatától megkapta a PRO URBE emlékdíjat.

A városi vegyes kart közel 10 éven keresztül Cseke Gábor vezényelte, aki már végzett egyetemistaként négy évig tagja volt a kórusnak, mielőtt 2007-ben karnagyává lépett volna elő. Irányítása alatt másodszor nyert fesztiválkórus minősítést az énekkar. Ő vezényelte a linzi nemzetközi versenyt, ahol bronzminősítéssel értékelték a kórus teljesítményét, de a csapat énekelhetett vele vilniusi, toscanai és albániai fesztiválokon is.

2016 júniustól Ujházy Krisztina vette át a kórus vezénylését, majd három hónap elteltével egy Riminibe megrendezett versenyről ismét bronz fokozattal térhetett haza a vegyes kar. 2018-ban Grado adott helyszínt egy nagyon színvonalas Nemzetközi Kórusversenynek, ahol 16 ország, 22 versenyző kórusa minősíthette magát. Ezen a versenyen a kórus eddigi legmagasabb nemzetközi eredményét érte el, Ezüst IX. szintű diplomát, az énekkar 2018. márciusában első alkalommal tartott filmzenei koncertet. A Kodály-Bartók népdalfeldolgozások korszaka után új utakat kerestek.

– Fiatalodik a társaság – örvendezik Harmat Gabriella, amikor vissztérünk a jelenbe. Arra is ráerősít, hogy a kórus közösségnek tekinthető – mert mint mondja, a tagok egyéni feladatokat is vállalnak. Az utánpótlás nemcsak a hangszínek sokaságát jelenti, hanem azt is, hogy javulhat az angol nyelvi énekek tartalma. – Az idegen nyelv a fiatal generációnak nem jelent gondot, az angol nyelvvel az idősebb generáció próbál megbírkózni, de mint megjegyzi, a kóruson belül tolmácsok is segítenek. Akiknek nehezebb, azok fiatalos lendülettel megtanulják még a latin nyelvű énekeket is.

Elhangzik, hogy mit is próbálnak. A jubileumi előadás első felében barokk szerzőktől egyházi témák. Segít a szekszárdi kamarazenekar, a második részben népldalfeldolgozások zenei paródiák, filmzenék, szólók, női –és férfihangban és fuvola.

A jövőről is szó esik, jórészt Babanyecz László elképzelései alapján. Az idén a padémiás szorítás enyhítése után már januárban elkezdték a felkészülést, és ha a jubileumi koncertnek vége, egy kis nyári szünetre mennek. Az ősztől folyatják, még mindig a negyvenöt év jegyében: októberben kórustalálkozót szerveznek, a kalocsai városi kórus eljön vendégként – ígérték. Kiállítást is szerveznek szeptember 5 –és október 5-e között, a művelődési házban. Megtartják az adventi koncertet, az utolsót az év végén. 2023-ban a hangverseny fesztiválminősítést szeretnék megvédeni.

Beszélgetésünket lassan befejezzük, mert érkeznek a próbára a kórus tagjai. Valaki egy doboz cseresznyét hozott, körbekínál. Aztán Babanyecz László feláll a tagok elé, felhangzik a beéneklés alaptétele, a „ma-ma-ma-mamámana-mana-mana-mana-mann”, amiből majd Vivaldi: Gloria lesz.

Képünkön: PAKSI VÁROSI VEGYES KAR – 45 ÉVES JUBILEUMI KONCERT

(PAKS-PRESS) Paks, 2022. június 25., szombat – A Paksi Városi Vegyes Kar negyvenötéves jubileumi koncertje a Jézus Szíve katolikus templomban, 2022. június 25-én. Vezényel: Babenyecz László karnagy, zongorán kísér: Perémi Erzsébet. (Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap