PAKS-PRESS – Nagy lehetőséget tartogat, hogy a Magyarország és Kína közötti együttműködést a nukleáris ipar teljes spektrumára ki tudjuk terjeszteni – emelte ki Orbán Viktor miniszterelnök a Hszi Csin-ping kínai államfővel folytatott kétoldalú tárgyalások után csütörtökön, Budapesten.

A magyar kormányfő – aki sajtónyilatkozatot tett a kínai államfővel – kiemelte: ez nem csupán gazdasági tény, hanem a bizalom kifejeződése is.

A nukleáris ipar területén Magyarország komoly nemzetközi tapasztalattal és presztízzsel rendelkezik – húzta alá. Több mint ötven éve vagyunk ebben az iparágban, és jelenleg is Európa legnagyobb nukleáris fejlesztése Magyarországon történik – közölte a miniszterelnök. Hozzátette: az a terv, hogy a következő évtized elejére már 60-70 százalék között lesz Magyarországon a nukleáris energia aránya. A miniszterelnök arra nem tért ki, hogy ez azt jelenti-e, hogy Kína beszáll Paks II-be.

Orbán Viktor miniszterelnök és Hszi Csin-ping kínai elnök csütörtöki találkozójával – a legnagyobb hírportálok sorra számolnak be a magyar–kínai csúcs eredményeiről. Az orosz állami hírügynökség azon túl, hogy közölte a csütörtöki magyar–kínai tárgyalások eredményeit, kiemelte, ma szovjet szakemberek által az 1980-as években épített, orosz nukleáris üzemanyaggal működő paksi atomerőmű adja a Magyarországon megtermelt villamos energia felét és az elfogyasztott villamos energia egyharmadát.

A cikk megemlítette, Peking és Budapest kiterjeszti az együttműködést a nukleáris iparra is.

„A nukleáris ipar területén Magyarország komoly nemzetközi tapasztalattal és presztízzsel rendelkezik. Több mint ötven éve vagyunk ebben az iparágban, és jelenleg is Európa legnagyobb nukleáris fejlesztése Magyarországon történik”

– emelte ki Orbán Viktor a kínai államfővel közösen tett sajtónyilatkozatában.

Hozzátette: az a terv, hogy a következő évtized elejére már 60-70 százalék között lesz Magyarországon a nukleáris energia aránya.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón azt mondta, Kína a világgazdaság második legerősebb szereplője, és jó eséllyel egy évtizeden belül a legerősebb lesz.  Kínának piacokra van szüksége, és érdeke az, hogy minél több tőkebefektetése legyen az EU országaiban. A Kína-ellenesség az EU versenyképességét rontja. A gazdaság teljesítménye az USA-ban az elmúlt két évtizedben 80 százalékkal, Kínában 700, az EU-ban 30 százalékkal nőtt – tette hozzá Gulyás Gergely. A kínaiak jelentős mértékben biztosan nem vesznek részt a Paks 2-beruházásban, abban egyelőre az oroszok mellett amerikaiak, németek, franciák vannak – válaszolta egy másik felvetésre.

Történelmi jelentőségű a kínai elnök e heti magyarországi látogatása, a tárgyalások egyik legfőbb témája a gazdasági együttműködés további fejlesztése lesz, miután 2020-ban és 2023-ban is Kínából érkezett a legtöbb beruházás Magyarországra, részben ennek is köszönhető, hogy hazánk a világ éllovasai közé került az autóipar technológiai forradalmában, erről Szijjártó Péter beszélt.

Előzetesen közölte, hogy a nukleáris energia teljes portfólióját felölelő együttműködést indít a két ország, és remélhetőleg a kereskedelmi kapcsolat terén is sikerül további előrelépést elérni a kiváló minőségű magyar agrártermékek kínai exportlehetőségeinek bővítése révén – emelte ki a külgazdasági és külügyminiszter.  (MTI) 

Képünk: A kínai elnök Budapesten. Hszi Csin-ping kínai elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök közös sajtótájékoztatója a Karmelita kolostorban 2024. május 9-én. MTI/Koszticsák Szilárd. +++

PAKS-PRESS 2024. május 10., péntek 08:20. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap