PAKS-PRESS – Már a szakdolgozatának elkészítésénél tart és a nyár végére reméli nukleáris szakmérnöki diplomáját dr. Kovács Antal. A paksi atomerőmű kommunikációs igazgatója korábban a Pécsi Tudományegyetem Regionális Gazdasági Doktori Iskolájában szerzett doktori címet.

– A Budapesti Műszaki Egyetem (BME) képzésére nem elsősorban a diploma kézbefoghatóságáért, megszerzéséért jelentkeztem, hanem azt reméltem, hogy olyan mélyebb tudásra tehetek szert, amely segít engem a szakma jobb megértésében, a folyamatok megismerésében – mondta érdeklődésünkre dr. Kovács Antal. – Utólag elmondhatom, jó döntés volt, és ezzel fiatalkori álmom is megvalósul – tette hozzá. Felidézte, hogy eredetileg mérnöknek készült, érdekelte a csilagászat is.

A reáltudományok iránti vonzódása, érdeklődése teljesül az eddig befejezetlen történetben, de megjegyzete, hogy nem dolgozik majd mérnökként, hanem az atomerőműves, nukleáris energia-termelés kommunikációjában hiteles szakember lehet.

– A tanulmányaim során a rekorfizika volt a legérdekesebb – mondta el. Arról is beszélt, hogy az orosz blokkok nagyon jók: most már megértettem, hogy miért tud megfelelni a követelményeknek, vagy el tudom mondani a konténmentek jellemzőit. Mint ismeretes, a konténment a reaktor-berendezést és az ahhoz közvetlenül kapcsolódó rendszereket magába záró nyomásálló, hermetikusan kialakított építmény. – Valódi fogalmaim lettek arról, mit jelent a nukleáris biztonság, vagy például a reaktortartályt miképpen tudjuk karbantartani, hogyan figyeljünk rá.

– A szakmai megbízható tudás mellé olyan ismeretek, tantárgyak is társultak, amelyek válaszokat adnak az energiapoltikai kérdésekre, vagy atomtörvény szabályaira – fogalmazott. 

Dr. Kovács Antal felkészült az atomenergetika következő időszakának kommunikációs kihivásaira. Naponta találkozunk az atomenergia ellenzőivel, akik állításaik alátámasztására szakembereik véleményével erősítenek. Rövidesen megfelelő, hiteles válaszokat kaphatnak azok, akik kérdéseket tesznek fel, vagy aggodalmaiknak adnak hangot.

Az atomerőmű kommunikációs igazgatója ismert sportember, Barcelona, mindmáig a magyar judósport egyetlen olimpiai bajnoka csak szerényen említi, hogy tegnap ismét alelnökké válaszották a nemzeti szövetségben, szakmai alelnökként, stratégiai feladatként kapta a hazai judó élet megújítását. Büszke arra is, hogy a sportág vezetésében a paksi nevelésű Pupp Rékát az elnökség tartalék tagjának választották a versenyzői bizottságba.

Dr. Kovács Antal az idén, május 28-án ünnepelte ötvenedik születésnapját.

PAKS-PRESS 2022. május 30., hétfő 18:30. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap