PAKS-PRESS – A Paks II. Zrt. közzétette honlapján a korábbi szerződésmódosításokat. A menedzsment szándéka, hogy az Európai Bizottság által most jóváhagyott módosítás előzményeit transzparens módon a közvélemény is megismerhesse.

Korábban a kormány is egyértelművé tette, hogy a Paks II atomerőmű építése Magyarország, a magyar családok és a vállalkozások biztonságos, kiszámítható és olcsó energiaellátásának feltétele, amely a mostani háborús időkben és szankciós energiaválságban különösen felértékelődött.

A dokumentumokat a Magyar Nemzet ismertette. Mint írják, a kormány és az új blokkok építését koordináló társaság is rendszeresen kommunikálja, hogy a szerződéses keretrendszer felülvizsgálata változtatásokat igényelt a projektszerződéseknél.

A cég honlapján elérhető dokumentumok alapján eddig három fő ok indokolta ezeket.

Amint az már közismert, az egyik szerződésmódosítás az ütemtervet, illetve a végdátumot érintette: eszerint a két új blokk 2029-ben és 2030-ban kezdheti meg a kereskedelmi üzemet. A másik jelentősebb változás az volt, amikor a nukleáris biztonsági szabályok módosulásával összhangban az EPC-be beemelték, hogy a talajszilárdítási és résfalazási munkákat akár az új blokkok megépítésére vonatkozó létesítési engedély megszerzése előtt is elkezdhetik. Itt – ahogyan arról a Vg.hu 2019 novemberében is írt – bevált nemzetközi gyakorlatokat, de különösen a finn eljárásrendet követték. Kevesebb reflektorfényt kapott a harmadik ilyen módosítás. A szerződés hatodik évében a felek az esetlegesen felmerülő viták átfogóan szabályozott és gyorsabb rendezését előíró rendelkezések szerződésbe iktatásáról döntöttek. Technikai jellegű módosításként beemelték a szerződésbe a további módosításokhoz szükséges szervek jóváhagyási eljárásainak leírását.

Most pedig az újabb módosítások kapták meg a brüsszeli jóváhagyást. A kormányzati tájékoztatás szerint ezek technikai korrekciók, a módosítás nincs hatással az elfogadott üzleti modellre. Szijjártó Péter az uniós zöld jelzés bejelentésekor kiemelte, hogy a Paks II beruházás a hazai energiaellátás hosszú távú garanciája. A dokumentumok eredetiben is olvashatók.

Képünkön: Paks II látványterv (Forrás: Paks II)

PAKS-PRESS 2023. május 30., kedd 19:25.+++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap