PAKS-PRESS – Jelenléti oktatásra készül az ágazat a szeptemberi iskolakezdéskor – mondta az Oktatási Hivatal elnöke egy szekszárdi konferencián, hétfőn.  

– A tanévre szóló felkészülés jegyében a vizsgaidőszak részleteit, az országos mérésekkel kapcsolatos feladatokat, a felvételik részletszabályait, a pályorientációs feldatokat, az informatikai és foglakoztatási szabályokat ismerhetik meg – tájékoztatta a Paks-Press Hírügynökséget Brassói Sándor. Hozzátette: a konferencián részletezik a tervezett úniós programokat is.  

A szakmai szolgáltatás keretében az intézményezetők, fenntartók kaptak hiteles információkat első kézből. A Belügyminiszterium, az Oktatási Hivatal, a Klebelsberg Központ, a szekszárdi Garay János Gimnáziumban tartott közös rendezvényét Orbán Attila, a Tolna megyei Önkormányzat alelnöke köszöntötte. Kiemelte: a megyei fejlesztések alapjai az oktatásban vannak, az oktatókat minden elismerés megilleti, összetartó, segítő, támogató társadalmat kell építeni.

– A kormány, jelentős béremelési programot indít el, úniós források bevonásával 2028-ig, évente 14 százalékos emelést hajt végre, amely segít abban, hogy a pedagógus fizetések a diplomás átlagbérek nyolcvan százalékát érhetik el, erről folynak az egyeztetések – mondta dr. Lebanov József, a Belügyminisztérium főosztályvezetője.

Hozzátette, a nyugdíjasok továbbfoglalkoztatásában könnyítő szabályként bevezetik az ellátás mellett a főállású alkalmazást, amelyhez nem lesz szükséges a kormányengedély. A pedagógiai munka további elismerésére a bértömeg tíz százaléka állhat majd rendelkezésre. A kiemelkedő teljesítményeket az intézmények vezetői úgyis elismerhetik, hogy 20 százalékos béreltérítésre kapnak lehetőséget.

A főosztályvezető további ismertetése szerint a tanulói eredmények összegzésére is új szabályozás lép életbe, minden mérhető tantárgyat bevonnak a kompetenciamérésekbe a tanítási év végén, a 4-11. évfolyamokon. Ezzel egyidőben csökkentik az óraszámokat.

Kilencvennégy új tankönyv készült, a 3. a 7. és a 11. évfolyamokon. Az alsó tagozatokban 77 tanári szereplős videó áll rendelkezésre. Az érettségi tantárgyak közé bekerül a bibliaismeret – baptista hittan és a fenntarthatóság. Digitális témaheteket tartanak, javítani kívánják a hátrányos helyzetű gyermekek minőségi oktatáshoz való hozzáférését.

Az ukrán menekült gyermekek befogadását azzal is segíti az oktatási kormányzat, hogy gyermekenként 130 ezer forint kiegészítő támogatást igényelhetnek az iskolák a beilleszkedésük támogatására – hangzott el a konferencián.

Képünk: dr. Lebanov József, a Belügyminisztérium főosztályvezetője tart előadást a Tolna megyei Szakmai Tanévnyitó Konferencián a szekszárdi Garay János Gimnáziumban, 2022. augusztus 29-én. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.

PAKS-PRESS 2022. augusztus 29., hétfő 14:50. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap