PAKS-PRESS – Újabb hosszú gyártási idejű berendezés dokumentációjának összeállítását fejezték be a Paks II. szakemberei – ezt követően a Társaság benyújtotta az Országos Atomenergia Hivatalnak az olvadékcsapda gyártásiengedély-kérelmét.

Tájékoztatásuk szerint az olvadékcsapda a biztonság növelését eredményező műszaki megoldások egyike, egy olyan speciális tartály, ami a reaktortartály alatt helyezkedik el, és képes annak sérülése esetén a zónaolvadék befogadására.

Honlapjukon ismertették: ez a második hosszú gyártási idejű berendezés, amelynek engedélyezési eljárását megkezdte a hatóság. Korábban, 2021. november 16-án a reaktortartály dokumentációját kapta meg a hatóság. – A kérelem benyújtása újabb jelentős állomás a létesítési fázisba lépés felé – jegyezték meg.

Arról is tájékoztattak, hogy újabb felvonulási épületek kivitelezése kezdődhet meg, az építési-szerelési bázis négy épülete kapott építési engedélyt az Országos Atomenergia Hivataltól február 9-én és 10-én: egy 300 fő ellátására alkalmas étterem és főzőkonyha, illetve három olyan kétszintes, egyenként 1600 négyzetméter alapterületű kiszolgálóépület, amely az építésben részt vevő alvállalkozói személyzet szociális igényeinek kielégítésére szolgál. Szintén építési engedélyt szerzett a Paks II. Zrt. egy 4200 négyzetméteres hulladéktároló terület kialakítására.

A Paksi Atomerőmű 5. és 6. blokk létesítéséhez szükséges, ötszáz ember igényeit kelégítő, kiszolgáló- és öltöző épület kivitelezésére adott engedélyt az Országos Atomenergia Hivatal, 2022. február 11-én – közölte a hatóság honlapján. Jelenleg a területen tizennyolc kiszolgáló épület – szerelő-, festő-, betonkeverőüzem alapjait lerakták, huszonöt épületre van már engedély, várhatóan nyolcvan épület készülhet majd el.

Mint ismeretes, a Paks II. Atomerőmű Zrt. február 4-én benyújtotta az 5. blokki nukleáris sziget hat épülete – többek közt a vezénylőépület és a biztonsági épület – építésiengedély-kérelmét is.

Képünk: kiszolgáló egység szerkezeti munkáját végzik a területen. A Paks II Zrt. felvétele.  

PAKS-PRESS 2022. február 13., 08:10. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap