PAKS-PRESS – Módosult a város költségvetési rendelete, miután Atomerőmű Sportegyesületet ebben az évben 180 millió forinttal támogatják és 127 millió forintot fordítanak ürgemezei strand üzemeltetésére – mondta Paks polgármestere a képviselő testület március 14-én tartott üléséről szóló sajtótájékoztatóján, csütörtökön.

Szabó Péter a napirendben tárgyalt anyagról szóló ismertetésében közölte: a paksi atomerőmű vezérigazgatójával és az egyesülettel folytatott egyeztetés során kompromisszumot kötve megállapodtak arról, hogy a megemelt építményadó viszonzásaként a város támogatja az egyesületet. Az üregemezei strandot a szükséges javítások után megnyitják, az üzemeltetésre azonban közbeszerzést kell kiírni, a Mezőföldvíz Kft már nem látja el ezt a feladatot. A közbeszerzési nyílt eljárás kiírásának lehetősége azonban késik, mert a közbeszerzési rendről szóló javaslatot az ellenzék szavazataival blokkolta. A kiírásra esetleg március végén kerülhet sor.  

A családi eseményekkel kapcsolatos rendeletet is módosították, a díjak emelése azonban nem jeletős – fogalmazott Szabó Péter. Hozzátette, az Életfa Otthonban is lesz közel napi 500 forintos díjemelés, a változásokat jórészt az inflációs hatások indokolták. Ugyanakkor a bölcsődében most már nem lesz változás – jegyezte meg.

A lakóközösségek pályázhatnak útépítés –és közműfejlesztésre, 50 millió forint értékben, a pályázatot március 31-ig írják ki, majd két-három hónap határidő áll rendelkezésre. Az atomerőmű déli bejárójától a halastavakig kerékpár utat terveznek, a tervezés és beruházás nem az önkormányzatot terheli, a majdani karbantartást viszont a Hivatal vállalta.

A testületi ülésen Barnabás István (PDE) felolvasta az általa vezetett homokbányabizottság ellenzéki képviselők által megfogalmazott jelentését, amelyben állítja, hogy az önkormányzatot kár érte. A bizottság azonban a vélemények megosztottsága miatt nem jutott értékelhető és előterjeszthető eredményre. Szabó Péter szerint a bizottság elnökének kampányízű munkássága összefügg a következő évi önkormányzati választásokkal.

A város vezetése vizsgálatot folytat a DC Dunakom vezetőjének, a jogi –és ügyrendi bizottság zárt ülésen történt tárgyalása és a testületi ülésen elhangzottak nyomán. Az „ügyet” a bizottság ellenzéki elnöke tűzte napirendre, arról, hogy az eredeti információk honnan származnak, nem esett szó. Szabó Péter polgármester azt mondta a sajtótájékoztatón, hogy amennyiben a vizsgálat lezárul, annak eredményét nyilvánossára hozza. Domonkos Tamás ügyvezető szóban bejelentette, hogy tisztéről lemond, az önkormányzati cégnél talán egy-két héten belül rendeződhetnek az esetleges vezetőváltás kérdései.

PAKS-PRESS 2023. március 16., csütörtök 10:37. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap