PAKS-PRESS – Rendeletben határoz az önkormányzat arról, hogy a következő év első hónapjaiban, a költségvetés elfogadásáig is működőképes maradjon, bevételeit és kiadásait teljesíteni tudja a város. – A 2023-as átmeneti költségvetési gazdálkodásáról szóló önkormányzati rendeletet elfogadták a december 14-én tartott testületi ülésen – többek között erről is beszámolt Szabó Péter polgármester a hivatalában tartott sajtótájékoztatón, csütörtökön.

A költségvetési koncepciónál, a pénzügyekkel való gazdálkodás középpontjában továbbra is kiemelt cél maradt, hogy a városvezetők nem számolnak hitelek felvételevel, a költségvetést a várható, a korábbiakhoz képest jelentősen szűkösebb, forráshiányos állapotában is egyensúlyban tartsák, a kiadásokat csökkentsék, bevételeiket növeljék.

A beruházások és felújítások során az áthúzó vállalások teljesülnek, újakat azonban nem terveznek. A közintéményi rekonstrukciók az állagmegóvás erejéig vállalhatók.

Nem jelentős, de ilyen intézkedésekhez tartozik az önkormányzati lakások bérleti díjának két év utáni, mintegy húsz százalékos emelése is.  

A takarékosság jegyében született közvilágítási rendelet szerint a közvilágítás közel egy órás, részleges csökkentése vált szükségessé. A reggeli és az esti ki- és bekapcsolás fél-fél órával változik.

Kérdésre válaszolva a polgármester a továbbiakban elmondta: az önkormányzat kötelező- és önként vállalt feladatainak pénzügyi finanszírozásában a kötelezők jelentik a kitűzött célokat. A korábbiakban a költségvetés soron, támogatásként meghatározott tételek a következő évben megszűnnek. A civil szervezetek, egyesületek nem juthatnak önkormányzati forrásokhoz, a kulturális feladatok kötelező ellátása okán a Csengey Kulturális Központ az egyedüli kivétel, de például a Paksi Sportegyesület (PSE) sem juthat támogatáshoz.

A költségvetés szigorúságán abban az esetben változtatnak, ha évközben a város többlet-bevételekhez jut, a rugalmas kezelésre nyitottak a Városházán.

Az önkormányzat az építményadóval, a Pakson működő nagyobb, állami cégek már korábban elhatározott terhelésével a bevételek növelését kívánja elérni, az adóváltozás hatósági jogkörben megfogalmazott mértéke nem lehet kétoldalú alku tárgya – húzta alá a továbbiakban Szabó Péter. Hozzátette, az építményadó emelése 1,2 MRD többletforrást jelent.

Az önkormányzat a következő évben a hozzátartozó munkavállalók esetében nem tervez elbocsátásokat.

Képünk: Testületi ülés a Városházán, 2022. december 14-én. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.

PAKS-PRESS 2022. december 15., csütörtök. 13:05. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap