Önkormányzat – választás 2024. Heti összefoglaló, 2024. április 13.

PAKS-PRESS 2024. április 13., szombat – PAKS

 A városfejlődés feladatait összegzi egy leendő kormányhatározat

PAKS-PRESS – Egyeztetések folynak kormánnyal, 2024. április 10-én Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter látogatott Paksra, majd április 18-án Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes érkezik a városba, a vezetőkkel tartott konzultációk arról szólnak, hogy a városfejlesztéshez kapcsolható források rendelkezésre álljanak.

Erről Paks alpolgármestere beszélt a Csengey Központ előtt tartott doorstep tájékoztatóján, szerdán. Szántó Zoltán emlékeztetett: az elmúlt években több, mint 12 MRD forint összegű célzott támogatáshoz jutott Paks, hogy az infrastruktúra- és közterületi fejlesztés és intézmény felújításokat megtervezzük, a kivitelezések megtörténjenek. Kiemelte, hogy ebből a forrásból valósult meg a Csengey Központ teljeskörű felújításának és bővítésének tervezése, amely már rendelkezésre áll. 

Hansúlyozta: folyamatosak az egyeztetések a város vezetése és a kormányzati szereplők között, annak érdekében, hogy célzott támogatásokkal biztosítsák, a Paks II. beruházás megvalósításával párhuzamosan a város lakói a saját környzezetükben is érezhessék a város fejlődését.

Hozzátette: folyamatban van az egyeztetés egy leendő kormányhatározatról, amely a város infrastrukturális fejlődés feladatait összegzi. A következő ütem tartalmazza a Csengey Kulturális Központ és a főutcai rekonstrukciót, további parkoló felújításokat, a Bóbita bölcsőde és az Ifjúság úti óvóda tejeskörű felújítását is.

Mint ismertté vált: Folyamatos egyeztetés alatt van a Külügyminisztériummal egy 40 MRD forintos városfejlesztési csomag, mely többek között tartalmazza a Csengey Dénes Kulturális Központ teljeskörű rekonstrukcióját, az gyermekintézményeink fejlesztését, útfelújításokat, például a főutca felújítását is. +++

Szijjártó Péter: a magyar családok energiaellátása, biztonsága a tét

PAKS-PRESS – Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a paksi atomerőműről szólva kimelte, hogy jó és biztonságos, az itt dolgozó emberek megbízhatóak, az erőmű környezetkímélő módon termel, „nyilvánvaló volt, hogy az ide vonatkozó kapacitást bővítsük” – fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Pakson.

A tárcavezető a városban rendezett lakossági fórumon először is az Európai Parlamentben (EP) délután tárgyalt, majd szavazásra is bocsátandó migrációs paktumról beszélt, leszögezve, hogy az gyakorlatilag zöld lámpát adna az illegális bevándorlásnak. De: akármilyen migrációs paktumot is fogadnak el az európai parlamenti képviselők, Magyarország nem fogja feladni sem a jogi, sem a fizikai határzárat, a kormány továbbra sem fog beengedni illegális bevándorlókat, akárhogyan is erőlteti azt a háború- és migrációpárti brüsszeli vezetés – fogalmazott.  „Ez a paktum zöld lámpát adna arra vonatkozólag, hogy itt migránsok tíz- és százezrei grasszálhassanak az európai országokban.

Ez a migrációs paktum azt a nyugat-európai problémát akarja kiterjeszteni Közép-Európára is, amely abból indult, hogy ők feladták a saját identitásuk, a saját kultúrájuk és a saját társadalmuk védelmét, beengedték az illegális migránsokat, amivel kettős társadalmak jöttek létre, és megnőtt a terrorfenyegetettség” – figyelmeztetett.

A miniszter a pódiumbeszélgetésen sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az európai jövő szempontjából legfontosabb kérdésekről ma mind ideológiai alapú vita zajlik, ilyen a migráció ügye is. „Ma a viták döntő többségét átpolitizálják, ideológiai alapokra helyezik, dogmatikussá teszik, s úgy nem nagyon lehet normálisan beszélni egymással fontos kérdésekről” – vélekedett.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy a szankciók alól eddig sikerült kivenni a nukleáris együttműködésre vonatkozó kitételeket, ezek a nemzetbiztonsági érdekeinket alapvetően sértené. „Amióta ismertté vált, hogy az Egyesült Államok első számú uránvásárló Oroszországtól, azóta Brüsszelben csökkent a nyomás” – mondta el. A paksi atomerőműről szólva kimelte, hogy jó és biztonságos, az itt dolgozó emberek megbízhatóak, az erőmű környezetkímélő módon termel, „nyilvánvaló volt, hogy az ide vonatkozó kapacitást bővítsük” – fogalmazott.

Szijjártó Péter szerint a paksi bővítés szempontjából rendkívül fontos helyben is a stabilitás, a kiszámíthatóság.

PAKS-PRESS – A kormány és a helyiek számára is rendkívül fontos a paksi bővítés során a kiszámíthatóság és a stabilitás, így nagy segítség lenne, ha a jövőben is a jelenlegi városvezetéssel lehetne együtt dolgozni – közölte Szijjártó Péter.  A tárcavezető a városban rendezett lakossági fórumon sérelmezte, hogy napjainkban az Európa Unión belül a legfontosabb kérdésekben is ideológiai alapú, átpolitizált vita zajlik, az energiaellátás ügyében is, noha ezen a téren végképp a racionális, fizikai szempontoknak kellene dominálniuk.

„Mivel sajtótájékoztatókkal, ideológiákkal, politikai nyilatkozatokkal sem fűteni, sem hűteni nem lehet (.), így az energiaügyeket sújtó ideológiai viták gyakorlatilag az európai országok, köztük Magyarország energiaellátásának biztonságát is veszélyeztetik” – figyelmeztetett.

Majd közölte, hogy hazánk sem kőolaj-, sem földgázmezőkkel nem rendelkezik, ahogyan tengerparttal sem, ekképp pedig az energiatermelés nagy mennyiségben, olcsón, megbízhatóan, biztonságosan és a fenntarthatósági szempontokat figyelembevéve kizárólag atomerőművekkel megoldható.

„Ez olyan egyszerű, mint az egyszeregy. Csak mivel az atomerőmű építése, működtetése igen bonyolult dolog, ezért könnyen építhető fel köré olyan buborék, ami elriasztja az embereket” – fogalmazott. Ennek kapcsán pedig kifejtette, hogy Paksnak a reaktorok csaknem ötven éve a szerves részét képezik, és a helyiek pontosan tudják, hogy ezek jól és biztonságosan üzemelnek.

Az erőmű bővítéséről szólva azt mondta, hogy az orosz féllel technológiai és finanszírozási szempontból is kifejezetten előnyös szerződést kötöttek, a munka pedig jól halad. Fontos mérföldköveket értek el az utóbbi időben, így a következő évtized elején meg is kezdhetik majd az új blokkok a termelést, és ezáltal hazánk függetleníteni tudja majd magát a nemzetközi energiapiacok viszontagságaitól.

Tudatta, hogy Pakson ezzel párhuzamosan olyan infrastrukturális és közösségi fejlesztéseket hajtanak végre, amelyek nyomán a város egyértelműen előrelépésként élheti majd meg az erőműbővítést. Sok új munkahely jön majd létre, így útépítések, újfelújítások, vasúti fejlesztések, közösségi beruházások is lesznek egyebek mellett – tájékoztatott.

„Nekünk az atomerőmű-építés során a kiszámíthatóság és a stabilitás nagyon fontos a helyiek részéről. Tehát ha ugyanezzel a polgármesterrel, ugyanezzel a városvezető koalícióval tudnánk tovább dolgozni, az nagyon sokat segítene” – emelte ki.

Szijjártó Péter ezután arról is beszámolt, hogy Európában továbbra is gyakorlatilag hetente felmerül a kérdés, miként lehetne végre „lenyomni a magyarok meg a közép-európaiak torkán” az orosz nukleáris ipar szankciók alá helyezését.

A paksi bővítés nemzetközi jellegére is kitért, emlékeztetve rá, hogy az orosz fővállalkozó mellett amerikai, német, francia, svájci és osztrák cégek is dolgoznak a projekten. A miniszter rámutatott, hogy a nukleáris fűtőanyag ellátásában eddig nem volt zavar tapasztalható, így nincs is napirenden a beszállító cseréje. „Miért vágnánk bele valami ismeretlenbe egy eddig jól működő partnerség helyett? Értjük, hogy két órányi repülőútra innen, Brüsszelben, az elefántcsonttoronyban ki lehet találni jól hangzó, ideológiailag jónak tűnő szabályozásokat, de a probléma lába egyszer csak leér a földre” – mondta.

„Itt emberek élnek, itt van egy város, van egy ország, abban is élnek emberek, s ezeknek az embereknek vannak érdekeik, biztonság, energiaellátás, és ezeket mi nem vagyunk hajlandók feladni” – tette hozzá.

Június 9-én nemcsak a helyi testület helyi tagjairól döntenek, hanem a magyar családok energiaellátása, biztonsága a tét – húzta alá Szijjártó Péter, aki arra buzdította a paksiakat, hogy a Fidesz-KDNP jelöltjeire szavazzanak. +++

Fidesz-KDNP képviselőjelöltjeit ajánlotta Szijjártó Péter külgazdasági -és külügyminiszter.

PAKS-PRESS – Egy felkészült és elhivatott csapattal kívánja folytatni a megkezdett utat a város fejlődéséért és megújulásáért a hivatalban lévő polgármester Pakson. A Fidesz-KDNP jelöltjei az Erzsébet Szálloda Teller termében újságírók jelenlétében mutatkoztak be pénteken.

Szabó Péter polgármester bejelentette, hogy újra indul a polgármesteri székért, továbbá a képviselőjelöltek rövid bemutatkozást tartottak. Pálmai Klára az 1-es, Tóth Imre 2-es, Molnár János 3-as, Bizsi Sándor 4-es, Szabó Péter polgármester-jelölt, Hahn Krisztina 5-ös, Benke Gábor 6-os, Leber Ferenc 7-es, Szél Benjamin, a 8-as választókörzet jelöltje.

Szabó Péter a múltról és a jövőről is beszélt, felidézte, hogy az elmúlt öt – hét évben 14 MRD forintot költött a városvezetés Paks infrastruktulis megújítására, a közterekre, a zöld övezetekre, a közösségi terekre. Ezek között említette az Atom teret, a Duna-partot. Ezek a fejlesztések, városképi és komfortberuházások országos elismerésben is részesültek, ilyenek voltak a család –és klimabarát város, a Holnap Városáért vagy Virágos Magyarország kitüntetések.

A jövőről szólva kiemlte: a Paks II. projekt meghatározza a város fejlődését, de mint mondta a kormányzat nem hagyja magára várost az építkezésben, mert a helyben lakónak is érezniük kell: az előrelépés kézzel fogható legyen. Szijjártó Péter külgazdasági –és külügyminiszter ezen a héten tett helyi lakossági fórumán aláhúzta, hogy a Paks II. beruházás mellett a város fejlődésre is figyelmet fordítnak, a kormánnyal egyeztetések folynak egy negyven milliárdos csomag megvalósításáról.

Ezek között szerepel a Csengey Kulturális Központ teljeskörű felújítása, iskolák, óvodák rekonstrukciója a főutca északi részének megújtása, a Duna-parti sétány II. ütemének megépítése, további közösségi terek megújítása. Az elképzelések megvalósításához stabil, megbízható városvezetést ajánlott a miniszter a lakossági fórumon, ahol a Fidesz-KDNP jelöltjeit ajánlotta a választók figyelmébe.

A tájékoztatón a jelöltek röviden bemutatkoztak, személyes találkozók sorozatát ígérték az elkövetkező két hónapban. A kampány hivatalosan egy hét múlva kezdődik.

Pálmai Klára az 1-es körzetben újra indul, azt mondta, szeretné a körzet megújítását befejezni. Tóth Imre, a 2-es körzet jelöltje a fiatalságával, lendületességével új színt szeretne vinni a testületbe, a helyiek akartát képviselné. Molnár János 3-as körzetben a közigazgatási talapasztalait hasznosítaná, Bizsi Sándor 4-es körzetben az emberek problémáira szeretne megoldásokat találni, csakúgy, mint Hahn Krisztina 5-ös körzetben.

Benke Gábor 6-os körzetben az atomerőmű dolgozójaként haszosítaná tapasztalatait. Leber Ferenc 7-es körzetben városiasabbá tenné az új városrészt, javítaná a közlekedést a Tolnai és a Kölesdi úton. Szél Benjamin a 8-as választó körzet jelöltje, szintén az atomerőmű dolgozója a külső településrészek fejlődését és a jó közösségek kialakítását tűzte ki célul és egyensúlyt teremtene a belső és külső városrészek között. +++

Bemutatkoztak az ellenzéki Deák Egyesület jelöltjei

PAKS-PRESS – Heringes Anita, a PDF polgármesterjelöltje és a nyolc képviselőjelölt: Molnár József, Nagy Balázs, Horváth Zoltán, Mezősi Árpád, Kudorné Szanyi Katalin, Barnabás István, Weisz Mátyás és Spiegel György közös sajtótájékoztatót tarottak a Városi Múzeum bejárata előtt, Deák Ferenc emléktáblájánál.

Ezt követően közösségi oldalukon úgy fogalmaztak, „a civil csapat készen áll a kampányra, a szükséges formanyomtatványokat kitöltötték és leadták a helyi választási irodán”. Hozzátették: a jelöltek mindegyikének kiemelten fontos Paks szeretete. Azon dolgoznának az elkövetkező öt évben, hogy mindenki érezze jól magát ebben a városban. A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a PDF jelöltjei élhető várost, igazi közösséget szeretnének építeni. A lokálpatriotizmust egy fontos kifejezésnek tartják, ezért a civil szervezetek erősítésének is kiemelt szerepet szánnak.

Heringes Anita arról is beszélt, úgy látják a pártpolitikának nincsen helye a városvezetésben, ezért ennek mellőzésével kívánják végezni a munkát.   •

 „Fontos, hogy egységes csapat vagyunk, olyanok, akik szeretik ezt a várost, szeretnek itt élni és azt kívánják, hogy Paks végre újra fejlődjön. Azt szeretnénk, ha a város megint megtelne élettel, lennének új éttermek, szórakozóhelyek és kulturális programok. Igazi lokálpatriótaként csak a városunk érdekei számítanak, a pártpolitikát ki fogjuk zárni a város életéből. Jelmondatunk: Paks többet érdemel”  – írták. +++

Paksi jelöltek, egymással szemben

PAKS-PRESS – Eddigi ismereteink szerint a Fidesz-KDNP és az ellenzéki Paksi Deák Ferenc Egyesület (PDF) mutatta be jelöltjeit.

Az egyes körzetben Pálmai Klára (Fidesz-KDNP) – Molnár József PDF. 

(Anna u., Arany J. u., Bajcsy Zs. u., Bástya u., Csonka köz, Deák F. u., Dunaföldvári u., Erkel F. u., Gárdonyi G. u., Haladás u., Hangya köz, Hegyalja u., Hidegvölgy u., Jókai u., Kalap u., Kálvária u., Kilátó u., Kömlődi u., Könyök u., Levendula u., Munkácsy u., Nyár u., Öreghegy u., Pákolitz u., Petőfi u., Rókus u., Szentháromság tér, Szőlőhegy u. Tavasz u., Üstökös u., Vas köz.),

a kettes körzetben  Tóth Imre (Fidesz-KDNP) – Nagy Balázs PDF,

Árok u., Árvíz u., Attila u., Báthory u., Csónak u., Dózsa Gy u., Duna part, Duna u., Eötvös u., Hajnal u., Halász u., Hattyú u., Hegyhát u., Ida u., Jámbor P. u., Kápolna u., Keskeny u., Kereszt u., Kosár u., Kossuth u., Rákóczi u., Rosthy u., Rózsa u., Sas u., Sík sor, Szent I. tér, Szent János u., Táncsics u., Templom u., Váci M. u., Villany u., Vörösmarty u., Zrínyi u.

a hármas körzetben Molnár János (Fidesz-KDNP) – Horváth Zoltán – PDF, 

Akác u., Bem u., Csendes u., Damjanich u., Dobó u., Ezredvég u., Fecske u., Fehérvári u., Imre u., József A. u., Kinizsi u., Kornis u., Laktanya u., Lánc u., Liliom u., Május 1. u., Mária u., Mátyás király u., Mező u., dr. Novák S. u., Ősz u., Pacsirta u., Péter u., dr. Pongrácz S. u., Retek u., Sport u., Széchenyi tér, Szérűs u., Szív u., Toldi M. u., Vásárhelyi P. u., Virág u.,

a négyes körzetben Bizsi Sándor (Fidesz-KDNP) – Mezősi Árpád  PDF, 

Bercsényi u., Domb u. 10-100. (páros), Domb u. 9-95. (páratlan), Gyár u., Györkönyi u., Hársfa u., Híd u., Hunyadi u., Katona J. u., Kert u., Kisfaludy u., Kishegyi u., Kurcz Gy. u., Móra F. u., Nádor u., Pál u., Pollack M. u. 2-34/b. (páros), Pollack M. u. 1-5. (páratlan), Sárgödör tér, Temető u., Völgy u., Zápor u. 13-tól (páratlan), Zápor u. 38-tól (páros), Zöldfa u., Zsíros köz,

az ötös körzetben – Hahn Krisztina (Fidesz-KDNP) – Kudorné Szanyi Katalin PDF, 

Árnyas u., Építők útja, Fenyves u., Gesztenyés u., Pollack M. u. 36-46. (páros), Szedres u., Tölgyfa u.,

a hatos körzetben Benke Gábor (Fidesz-KDNP) – Barnabás István – PDF, 

Babits M. u., Barátság u., Ifjúság útja, Kurcsatov u., Móricz Zs. u., Teller E. u., Tulipán u., Újtemplom 17-31. (páratlan), Újtemplom 18-28. (páros), Wiegner J. u.,

a hetes körzetben – Leber Ferenc (Fidesz-KDNP) – Weisz Mátyás PDF, 

Ady E. u., Alkotmány u., Alkotók útja, Bocskai u., Búzavirág u., Dankó P. u., Domb u. 2-8. (páros), Domb u. 1-3. (páratlan), Gábor Á. u., Gátőrház, Hősök tere, Jedlik Á. u., Kandó K. u., Klapka Gy. u., Kodály Z. u., Kölcsey u., Kölesdi u., Liget u., Neumann J. u., Nyárfa u., Puskás T. u., Síp u., Sólyom K. u., Tolnai út, Újtelep, Újtemplom u. 1-15. (páratlan), Újtemplom 2-16. (páros), Vadász u., Vak B. u., Vásár u., Vasút u., Zápor u. 1-9. (páratlan), Zápor u. 2-32. (páros),

a nyolcas körzetben Szél Benjamin(Fidesz-KDNP)  –  Spiegel György – PDF. 

Dunakömlőd: Árpád u., Bartók B. u., Béke u., Csárda u., Csokonai u., Hegy u., Őrház, Radnóti u., Sánchegy u., Szabadság u.

Biritó, Csámpa, Cseresznyés: Iskola u., Orgona u., Erdő sor, Csámpapuszta, Cseresznyéspuszta, Magyaripuszta, Faluhelypuszta, Hegyespuszta.

Gyapa: Cecei u., Kanacsi u., Rét u. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap