PAKS-PRESS – A szankciók nem demokratikus döntések következtében születtek, Brüsszelből senki nem kérdezte meg, hogy a döntésekkel egyetértenek-e, ezért eljött az ideje, hogy Magyaroszágon megkérdezzük az embereket – mondta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a nemzeti konzultációról tartott, több mint száz alkalomra tervezett fórumsorozat első állomásán.

Mint ismeretes, hét, Magyarországot és a magyar családokat alapvetően érintő szankciós kérdésben kéri ki a kormányzat az emberek véleményét az új nemzeti konzultációban. – A cél az elhibázott uniós szankciók kijavítása, ehhez kell minél több magyar embernek egyetértési pontokat kialakítania, csakúgy, mint a korábbi 11 nemzeti konzultáció alkalmával – olvasható a kormány honlapján.

A Tamásiban rendezett fórum előtti sajtótájékoztatón Orbán Balázs felidézte, hogy a február 24-én indult orosz-ukrán háború után az unióban eddig nyolc, elsősorban gazdasági szankciós csomagot fogadtak el, azonban ezek nyomán a béke nem állt helyre és hatástalanok maradtak, a szankciók nem kényszerítették térdre Oroszországot, helyette az európai gazdaság szenvedett jelentős károkat.

– Magyarország az első pillanatoktól kezdve elítéle az orosz agressziót és azóta is a béke pártján áll – fejtette ki. 

„Az energia területén az oroszok óriások, az unió törpe, és olyat még a világ nem látott, hogy egy törpe egy óriást képes lenne szankcionálni” – fogalmazott. Hozzátette, ennek következtében „az áram és a gáz ára az egekben vannak, hatalmas inflációs nyomás alatt állnak az európai országok a béke reménye egyre távolabb van.”

Aláhúzta: ezért indítottuk el a nemzeti konzultációt és indítottuk el az országjárást, bátorítunk mindenkit arra, hogy mindeki mondja el véleményét és töltse ki a nemzeti konzultációról szóló kérdőívet és küldje vissza akár papírban, akár az online felületen. A szankciók megújítása a közeli jövőben esedékes, ezért fontos, hogy a magyar kormány erős felhatalmazással rendelkezzen. Ehhez kérjük a támogatást – fűzte hozzá.  

Megjegyezte: a nemzeti konzultáció eddig is sikeres volt, hiszen egy-két millós válaszokat is kapott a korábbiakban kormány, most is bíznak abban, hogy a most indult konzultáció is sikeres lesz.  

Orbán Balázs a Paks-Press Hírügynökség kérdésére válaszolva kitért a konzultációs ív ötödik kérdésének paksi vonatkozására. Ebben az áll, hogy „a nukleáris szankciókat sokan a Paksi Atomerőmű bővítésére is ki akarják terjeszteni. Az Európai Parlament és egyes ellenzéki pártok szerint is meg kell szakítani a fejlesztési együttműködést az orosz vállalatokkal. A bővítés felfüggesztése további áremelkedésekhez és ellátási zavarokhoz vezethet. A nemzeti konzultációban felteszik a kérdést, hogy „Ön egyetért azzal, hogy a paksi beruházásra is terjedjenek ki a szankciós intézkedések?”

A miniszterelnök politikai igazgatója a kérdéssel kapcsolatban kifejtette: határozott álláspontunk, hogy az energetikai területen hozott szankciók károsak magyar szempontból és ellentétesek országunk érdekeivel. Ez vonatkozik a következő tervezett, a nukleáris együttműködésre vonatkozó szankciós csomagra is, amelyben a paksi bővítést és a nukleráis fűtőelemek beszerzését is megtitltanák. – Ez érinti az ország energiabiztonságát és a rezsicsökkentés eddig elért ereményeit – tette hozzá Orbán Balázs.  

A mai nappal, Tamásiban indult az országjárás, elindult a nemzeti konzultáció, több mint száz ilyen fórumot tartanak, kormányzati szereplők, politikusok járják az országot helyi politikusokkal együtt. Pakson is tartanak majd fórumot – hangzott el a tájékoztatón.

Képünk: országjárás – Orbán Balázs politikai fóruma

Tamási, 2022. november 7.  – Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója beszél a szankciók veszélyeiről tartott politikai fórumon, a Tamási Katolikus Gimnáziumban, 2022. november 7-én. Paks-Press Fotó: Kiss András Kristóf.  

PAKS-PRESS 2022. november 7., hétfő 21:50. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap