PAKS-PRESS – Ha a ma Paks II. termelne, kérnénk egy kávét, de ezt a szerencsétlen programot mindenki elgácsolta és én nem tudtam megvédeni – mondta a miniszterelnök a Kormányinfó keretében tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján, szerdán, Budapesten.

– Orbán Viktor szerint elgáncsolta a magyar ellenzék, Brüsszel, mint fogalmazott, vesztettünk éveket. Hozzátette: a terv az volt, hogy 2023-ban termel. Meghosszabbítjuk a Paks 1 üzemidejét, hatvan százalék lenne a nukleáris energiából.

– A legkisebb kitettséget jelentő energia mégis csak a nukleáris energia – fogalmazott a továbbiakban a miniszterelnök. – Megjegyzete: Magyarország csövön és kábelen tud hozni energiát importból, most egy hatalmas kábelprogramban tervezünk árambehozatalt, mire elkészül az 2026-27- ben lesz – de megváltást csak a Paks II. hoz.

Szintén újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: eddig kezelhető volt, hogy a szankciók nem értintették a paksi beruházást, de voltak kísérletek, és még lesznek is.

– Küzdünk azért, hogy a szankciós listáktól megvédjük a magyar nukleáris ipart – mondta Orbán Viktor a Kormányinfón.

Képünk: Orbán Viktor miniszterelnök évzáró nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Kormányinfó keretében a Karmelita kolostorban 2022. december 21-én. MTI/Koszticsák Szilárd

PAKS-PRESS 2022. december 21., szerda 12:35. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap