PAKS-PRESS – Az Erdélyi Magyarok Tolna Megyei Egyesületének képviselői az „Őrtűzzel Székelyföld autonómiájáért” című rendezvényét tartották Pakson, 2023. október 29-én.

Az eseményen elhangzott Izsák Balázsnak, a Székely Nemzeti Tanács elnökének Marosvásárhelyen, a nagyvilág magyar közösségeihez keltezett üzenete: fellobanó őrtüzek hívják fel a figyelmet a béke szükségességére, és hogy az autonómiát a jog eszközeivel lehet kivivni.

Az eseményen felszólalt Süli János a térség országgyűlési képviselője, tiszteletbeli székely, valamint Orbán Attila a Tolna vármegyei önkormányzat alelnöke.

– Magyarország kiáll a székely autonómia mellett – erről Potápi Árpád János a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszélt a Tolna vármegyei Tevelen, ahol a székely autonómia napjának előestéjén őrtüzet gyújtottak a szolidaritás jeleként. Kijelentette:

az alaptörvény kimondja, hogy Magyarország felelősséget visel a határon túli magyarok sorsáért, így a székelyekért is.

Emlékeztetett: a Székely Nemzeti Tanács 2015-ben döntött úgy, hogy október utolsó vasárnapja legyen a székely autonómia napja. A székely autonómia melletti kiállás jeleként vasárnap Magyarországon, valamint a Felvidéken, Délvidéken, Kárpátalján és Erdélyben is fellobbannak az őrtüzek – tette hozzá.

Szentes Csaba, Madéfalva polgármestere azt mondta, hogy „ha a Kárpát-medencében összefogunk, és nemzetben, egységben gondolkozunk”, csak idő kérdése, hogy az önrendelkezés mikor valósul meg.

Több mint száz székelyföldi településen gyúltak ki vasárnap este az őrtüzek annak jeleként, hogy a terület őshonos lakossága igényt tart a területi autonómiára.

Képünk: – Őrtűz – látófák égnek az Erdélyi Magyarok Tolna Megyei Egyesületének rendezvényèn Pakson, 2023. október 29-én. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.

PAKS-PRESS 2023. október 30., 13:45. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap