PAKS-PRESS – Négy nap, amely nem rengette meg a világot, de megmutatta, hogy elértek egy olyan mérföldkőhöz, amikor rendhagyó módon értékelhettek és ünnepelhettek az Atomenergetikai Múzeum munkatársai és rendezvényre látogató érdeklődők annak okán, hogy a tíz éve országos szakmúzeumként működő intézmény képes volt minden korosztálynak élményt, ismereteket és kikapcsolódást nyújtani.

Enyedi Bernadett igazgató szavai szerint a múzeum sokszínűségét kívánták megmutatni a négynapos programsorozattal. – A Csengey Kulturális Központot birtokba vehettük, az állandó elemek mellett jelen volt a virtuális valóság, a napi tematikával a múzeum kulisszatitkaiba is bepillantást nyerhettek a látogatók – mondta el. Kiemelte, hogy a rendezvény startját jelentő, „A Pónya” könyvbemutató nem csak a visszaemlékezés miatt volt különleges, hanem azért is, mert sokan jöttek el az egykori vezetők közül, akiknek érdemben közük volt a fejlődés-történethez, egykori vezérigazgatók, felsőbb beosztású munkatársak: nem tudható, mikor láthatjuk együtt újra őket – igy péládul a „csikócsapat” még fellelhető, de már egyre hajlottabb korú embereit.

– A retrospektív programban itt voltak kedden a hétköznapi hősök, akik nem feltétlenül vezetők, de nélkülözhetetlen részei az egésznek – fogalmazott Enyedi Bernadett. Hozzátette, a közönség megismerkedhetett a biztonsági területek látványosságaival, a járműbemutatókon a gyerekek beülhettek az autókba, megnézhették a tűzoltókat, amely része volt sok kültéri látványosságnak, de voltak itt akadálypályák, ügyességi játékok is. Elmondta: szerdán fizikakisérletek színesítették a palettát.

Az igazgató szavai szerint a négy nap tanulságai közé sorolják, a kitűzött célok között kell tartani azt, hogy minél több emberhez eljussanak és tegyék ezt éleményszerző és a lehetőségek szerint játékos módon – akár minden korosztályban. A megvalósításban megjelent az általuk úttörő szerepet vállalt új múzeumfilozófia, amely már nem poros polcok és unalmas séták csupán szemlélődő világa.

 – Bizakodók vagyunk a jővőben – folytatta Enyedi Bernadett. – Úgy látjuk, hogy az edukációs online tevékenység, a már várt játékokban való aktív részvétel jó alap ahhoz, hogy folytassuk a tíz év munkáját. Ehhez segítségünkre vannak a tárgyi eszközök és a szellemi pontenciál, a már kialakult kapcsolat-rendszer és a szervezőkézség, mindez integrálódik a munkában – fejtette ki.

Az Atomenergetikai Múzeum jövőjéről, amely a fizikai létében tartalmaz – az ismert változások okán – még kérdőjeleket, szűkszavúan nyilatkozott. – Egyelőre maradunk a helyen, annyi viszont bizonyos, hogy az a csapat, amely most az atomenergetika történet ápolásában, megőrzésben fáradozik érdemes a továbbiakra. Szükség van rá: értéket ad egy város és egy ország energiamúltjához – húzta alá.

Képünk: Planetárium a Csengey Kulturális Központban, az Atomenergetikai Múzuem négynapos rendezvénysorozatának zárónapján, 2022. március 24-én. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.

PAKS-PRESS 2022. március 25., péntek 08:00. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap