A PAKS-PRESS Hírügynökség napi hírösszefoglalója

 

Országgyűlés

Megszavazta a parlament a gyermekvédelmi népszavazás kérdéseit

PAKS-PRESS 2021. november 30.  – Az Országgyűlés kedden elrendelte a kormány által a gyermekvédelmi törvény elfogadása után kezdeményezett népszavazást. Az erről szóló határozat szavazásán a kormánypárti képviselők mellett csak néhány független képviselő vett részt, a baloldali frakciók nem szavaztak. A parlament a kérdésekről egyenként szavazott. 

A gyermekvédelmi népszavazás várhatóan a jövő év első felében le is zajlik, az államfő várhatóan januárban dönt az időpontról. +++

 

Atomenergia

Pozitív üzenetet kapott az EU-tól Paks II

PAKS-PRESS 2021. november 30.  – A témafelelős EU-biztos beszélt arról is, hogy rendhagyó módszerhez nyúlna az EU a chiphiány orvoslására. Hogy az Európai Unió gyorsan fel tudja futtatni a félvezetőgyártást, át kell írni az állami támogatási szabályokat, ami érinti az uniós alapszerződés egyik cikkelyét is – mondta az EU-Monitornak Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa. A nyilatkozatot összefoglaló Portfolio-cikk szerint Breton elmondta, a következő napokban kerül az Európai Bizottság elé az úgynevezett taxonómia rendelet még hiányzó eleme, amelynek az a tétje, hogy a földgáz és a nukleáris energia fenntarthatónak minősül-e beruházási szempontból vagy sem. A biztos nem rejtette véka alá, hogy a 2030-as klímacél eléréséhez szabad utat kell engedni az atomenergiának, ez pedig voltaképp zöld jelzés Paks II-nek. 

Az ügyben a földgázért lobbizó németek és az atom mellett álló franciák ellenérdekeltek. A taxonómia-rendelet a paksi bővítés finanszírozása szempontjából nem mindegy, mert ha Bizottság fenntarthatónak címkézi a nukleáris energiába való beruházásokat, akkor az megnyithat új csatornákat is az erőmű beruházás előtt. +++

 

Nyugdíj

A megszokottnál korábban utalnak

PAKS-PRESS 2021. november 30.  – A bankszámlákra december 2-án utalják a járandóságot, és a postai kézbesítés is már csütörtökön megkezdődik – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter kedden a közösségi oldalán. Novák Katalin bejegyzése szerint mostanra minden érintett megkapta a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot vagy egyszeri juttatást, valamint a kiegészítő nyugdíjemelést.

A bankszámlával rendelkezők már november 12-én hozzájutottak minden idők legmagasabb összegű nyugdíjprémiumához, valamint a kiegészítő nyugdíjemeléséhez, és határidőre befejeződött a novemberben esedékes összegek postai kézbesítése is” – írta.

Távközlés-eszközök-támogatás

NMHH: elérhetők a mobilkészülékcsere-támogatási programmal kapcsolatos részletek

PAKS-PRESS 2021. november 30.  – Megjelentek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által októberben bejelentett, célzott, nagyszabású mobilkészülékcsere-támogatási program részletei. A részletekről közölték, hogy a programot kezdeményező NMHH a netrefel.hu oldalon is elérhetővé tette a lakosságnak szóló pályázati kiírást és útmutatót, amely pontos leírást ad arról, kik milyen feltételek mellett és milyen összegben jogosultak a támogatásra. Továbbá ismerteti a mobilkészülékcsere-támogatás igénybevételéhez szükséges dokumentumokat. 

A támogatási program lehetőséget biztosít az idős, mozgásukban korlátozott emberek vagy a kiskorúak számára, hogy képviselő útján vegyék igénybe a támogatást, és cseréljék le a készüléküket. A támogatási programról további részleteket folyamatosan tesz közzé a hatóság. +++

 

Kultúra-zene-koncert-lemez

Chris Farlowe, Krissy Matthews és a Mini is fellép a Gastroblues-lemezbemutatón

PAKS-PRESS 2021. november 30.  – Chris Farlowe és a Hamburg Blues Band, a Krissy Matthews Blues Band, valamint a Mini Supersession ad lemezbemutatóval egybekötött koncertet december 10-én a fővárosi Analóg Music Hallban színpadra lépő 81 éves Chris Farlowe, a Colosseum egykori tagja különböző formációkkal többször járt Magyarországon, ezúttal a Hamburg Blues Banddel érkezik. A Mini Supersession tagjai között lesz mások mellett Németh Alajos, Németh Károly, Kézdy Luca és Lukács Peta is. Szintén zenél a Hamburg Blues Bandben is játszó Krissy Matthews gitáros-énekes, aki korábban olyan sztárokkal muzsikált, mint Joe Bonamassa, Jeff Healey, John Mayall vagy Robben Ford. 

A Best of Gastroblues mostani kiadványán szerepel a 2000-ben Pakson, a Gastroblues-on rögzített koncertfelvétele CD-n, a DVD-re pedig az énekes további paksi nagyszínpadi fellépéseiből – 2006, 2007, 2009 -, valamint a 2006-os templomi koncertjéből készült válogatás. Az eseményre a belépés a járványügyi helyzetre tekintettel kizárólag védettségi igazolvánnyal lehetséges. +++

Képünk: Ring István, a kackiás verklis játszik az Atomtéren, az Adventi Udvarban, 2021. november 30-án. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.

 

Híreink: PAKS-PRESS/MTI/ORIGO

PAKS-PRESS 2021. november 30., kedd 18.50. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap