Országgyűlés

Orbán Viktor: az elképzelt és a tervezett határidők betartásáért nagy küzdelmet kell folytatni

PAKS-PRESS 2021. október 25.  – A paksi atomerőmű-beruházásról is szó volt hétfőn az Országgyűlésben az azonnali kérdések és válaszok órájában. Keresztes László Lóránt (LMP) többek között a paksi atomerőmű-bővítés kapcsán azt is kérdezte: miért titkolja a kormány, milyen alapon utasították el a beruházás orosz engedélyezési dokumentációját. Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: a beruházással kapcsolatban semmilyen hatóság semmit sem utasított el.

Magyarország szuverén ország, e szerint jár el mindenkivel szemben, keletre is és nyugatra is, „magyaristák vagyunk” – fogalmazott. Véleménye szerint atomenergia nélkül nincsen klímavédelem és szén-dioxid-kibocsátást visszaszorító világpolitika.

Úgy folytatta: vagy elfogadjuk az atomenergiát, és akkor van zöld jövő, vagy nem fogadjuk el, de akkor nem lehet kivezetni szén-dioxidot kibocsátó erőműveket. A kormányfő szerint jelenleg nagyon komoly csatát vívnak arról Brüsszelben, lehet-e a klímavédelem részeként atomerőművek építését támogatni uniós pénzből. Hozzátette: azért harcolnak, hogy lehessen, ez jó lenne a magyaroknak. További válaszában Orbán Viktor kiemelte, hogy az elképzelt és a tervezett határidők betartásáért nagy küzdelmet kell folytatni. Szerinte minden atomenergia-létesítmény építése a világon állandóan határidő-problémákkal küszködik, ez alól a magyar sem kivétel. Elmondta azt is, hogy a blokkok üzemidejének hosszabbításával jelenleg azért nem foglalkoznak, mert új blokkokat szeretnének építeni.

Közölte, a világon többféle technológia létezik atomerőmű-építésre. Magyarország Pakson kívül nem akar új telephelyet nyitni, ott pedig orosz típusú erőmű van és azt a kockázatot nem vállalják, hogy egy helyen kétféle technológiát működtetnek párhuzamosan, mert abból baj lesz – magyarázta. A kormányfő szerint jól döntöttek és reméli, tudják tartani a határidőket.

Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter Keresztes László Lóránt (LMP) kérdésére válaszolva elmondta: a hatóság hiánypótlást kért, de jogos igény, hogy még az építkezés megkezdése előtt kapjon választ a hatóság minden felmerülő kérdésre. Jelezte: a külügyminiszterrel napi konzultációban vannak ebben az ügyben és nem csak Szijjártó Péter, de ő maga is volt Oroszországban tárgyalni.

A „földrengés” aggodalmakra válaszolva hangsúlyozta: a kutatások szerint a telephely nem földrengésveszélyes. +++

Szél Bernadett üres kézzel maradt

PAKS-PRESS 2021. október 25.  – Szél Bernadett országgyűlési képviselő az atomenergia hivatalnál kilincselt, hogy információhoz jusson: milyen hiányosságok miatt késik az zöld jelzés. A Facebook-oldalára írta ki, hogy nem kapott választ az Országos Atomenergia Hivataltól (OAH) arra, miért nem tudta a hivatal megadni az új magyar atomerőmű létesítési engedélyét, azt a dokumentumot, amivel az orosz hitelből készülő beruházás valóban az építés fázisába léphetne.

Mint közismert, az OAH a benyújtott engedélykérelem vizsgálati határidejének utolsó napján közleményt adott ki, melyben konkrétan meg nem nevezett hiánypótlásra hívta fel a beruházót, és nem adta meg az erőmű létesítési engedélyét.

A képviselőnő most azt írta, hogy ez ügyben közérdekű adatkérést nyújtott be annak érdekében, hogy megtudható legyen, az OAH milyen hiánypótlásokat írt elő. A válasz megérkezett, melyből “… megtudhattam: az OAH a saját határozatát „döntéselőkészítő anyagnak” minősítette és megtagadta az adatigénylésem teljesítését” – írta. +++

 

Híreink: PAKS-PRESS/MTI/

PAKS-PRESS 2021. október 25.,hétfő 19.00. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap