PAKS-PRESS – Október 23-án, vasárnap, a kormánypártok nem tartanak központi ünnepséget – közölte Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója a Magyar Nemzettel. Pakson a délutáni koszorúzás után a Csengey Központban mond köszöntőt Szabó Péter polgármester, majd Pro Urbe Emlékérmeket adnak át.

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója Budapesten hangsúlyozta: a Fidesz–KDNP politikusai, és helyi, választókerületi szinten méltóképpen megemlékeznek az 1956. október 23-i forradalom évfordulójáról.

A Magyar Nemzet felidézi, hogy „hagyományosan az október 23-i nemzeti ünnep fontos eseménye szokott lenni Orbán Viktor miniszterelnök beszéde”. A miniszterelnök 23-án a zalaegerszegi Mindszentyneum ünnepélyes átadásán beszél – adott tájékoztatást az atv.hu kérdésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófönöke.

A zalaegerszegi Mindszentyneum – a Mindszenty József Látogatóközpont új épülete – a bíboros, esztergomi érsek életére épülö történeti kiállításnak ad majd otthont. Mindszenty József 25 évig volt Zalaegerszeg plébábosa.

Pakson, az ünnep délutánján három órakor, a Városháza előtti téren Szabó Péter polgármester mond beszédet, a megemlékezésen közreműködnek a Paksi Vak Bottyán Gimnázium tanulói. Bereményi Géza: Corvin-köziek versét Jantner Enikő és Otterbein Petra mondja el, majd a megemlékezés részvevői az ötvenhatos Emlékmű előtt koszorúznak.

Este a Csengey Dénes Kulturális Központ színháztermében köszöntőt mond Szabó Péter, majd átadják a korábban a képviselőtestület által megítélt Pro Urbe Emlékérmeket Pupp Réka többszörös aranyérmes cselgáncsozónak és dr. Bodnár Imrének, a Paksi Gyógyászati Központ főigazgatójának. A kitüntetéseket a Tehetséges Paksi Fiatalok Alapítvány díjátadója követi.

A résztvevők ünnepi műsort tekinthetnek 1956. emlékére, „Kit nemessé emelt a föld porából/Sok ritka szenvedés” – In memoriam dr. Tarisznyás Györgyi címmel. Az előadók a Paksi Vak Bottyán Gimnázium 11. évfolyamos tanulói. Rendező: Hermánné Tóthegyi Judit, továbbá Prantner-Zatykó Tünde, Szeriné Hipszki Györgyi tanárok. Az 1956-os paksi megemlékezést pohárköszöntő zárja.  

PAKS-PRESS 2022. október 18., 11:35. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap