PAKS-PRESS – Modern, nyugat-európai színvonalú, zérókibocsátású közösségi közlekedést előkészítő tanulmányok készültek, a megvalósítás áll előttünk – mondta többek között Tavi Tamás, a Paksi Közlekedési Kft. ügyvezetője a közösségi közlekedés fejlesztése elnevezésű projekt záró rendezvényén, csütörtökön.

A rendezvényre eljöttek városvezetők, projektpartnerek, az irányító hatóság képviselői, a Dunaújvárosi Egyetem, és a Társaság dolgozói. Mint elhangzott, a 2021 decemberében indult pályázat végére értek, ebben célul tűzték ki, hogy Paks körzetében a közösségi közlekedésben ugrásszerű fejlődés legyen, fejleszteni kívánják az utazási élményt, okos megállókat létesítsenek, és újabb városrészeket kapcsoljanak be a közlekedésbe. – Ami most ránk vár, az, az összegzés, kiváló előkészítő tanulmányok születtek, ezek megvalósítása következik – fogalmazott Tavi Tamás.

– Ezekben szerepel az elektromos- és hidrogén üzemanyaggal működő buszok beszerzése, az infrastruktúra megujítása – mindezt zéró kibocsátással valósítjuk meg – tette hozzá az önkormányzati cég ügyvezetője.

Leber Ferenc, Paks alpolgármestere köszöntő beszédében azt emelte ki, hogy folyamatosan dolgozik a városvezetés azon, hogy Paks ne csak atomváros, hanem zöld város is legyen. Ehhez társul a közösségi közlekedés szintén zéró károsanyag kibocsátása, felidézte, hogy az elmúlt évben Paks elnyerte a klímabarát település címet.

– A városban növekedett a járatsűrűség, miközben a fenntartható fejlődés mellett megőriztük a levegő tisztaságát, és megkezdődött a nullakibocsátású zónák felmérése, azonosítása is – közölte.

– A kapcsolódó fejlesztések lehetővé teszik, hogy újabb lépést tegyünk az okosváros fejlődésnek irányában, magasabb szinten szolgálhasuk az utasforgalmat – húzta alá.

Megjegyezte: a közösségi közlekedés fejlesztése mellett, elektromos kerékpárok és autók egyre nagyobb számban vannak jelen a városban, ezek a lépések visznek közel bennünket a klímavédelemben kitűzött célokhoz.

Az alpogármester beszéde után a meghivottak közösen megtekintették a cég telephelyét, Tavi Tamás ügyvezető a kalauzolt és tájékoztatott. Egyebek között elmondta, hogy a telephely töltőállomás felőli oldalán szeretnék elkezdeni egy napelempark építését, ez lehetővé tenné az elektromos buszok teljes üzemanyag ellátottságát és szervezet önellátását.

PAKS-PRESS 2023. október 19., csütörtök 14:55. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap